Ga naar de inhoud

Het gaat goed met de energietransitie van de Rotterdamse haven, voor de aandeelhouders dan — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Analyse

De manieren waarop de Rotterdamse haven de koolstofuitstoot probeert te reduceren hebben niet de grootste klimaatvoordelen. Maar de maatregelen zijn wel dé manier voor de haven om concurrerend te blijven, multinationals aan te trekken en de staat en gemeente hoger dividend uit te keren. 

beeld: Lex Kortenoeven

In 2022 was Rotterdam gastheer van de Africa Adaptation Summit in ‘s werelds eerste drijvende kantoor, het Global Center on Adaptation in de Rijnhaven. De perfecte gelegenheid voor Rotterdam om zichzelf neer te zetten als hoofdstad van de klimaatadaptatie. In zijn toespraak presenteerde burgemeester Aboutaleb Rotterdam als “the living lab of climate adaptation, a showcase to the world”.

Rotterdam heeft haar reputatie op dat gebied te danken aan de grote risico’s die de stad loopt als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering en de effectieve maatregelen die het heeft genomen om dit risico tegen te verminderen. Gelegen in een drierivierendelta, op sommige plekken tot wel zes meter onder de zeespiegel, beheerst Rotterdam verschillende technieken om zichzelf tegen het water te beschermen. Van parkeergarages die overtollig regenwater kunnen opslaan tot de parel die prijkt op de klimaatadaptatiekroon van de stad: de Maeslantkering. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures