Ga naar de inhoud

Het gaat goed met de energietransitie van de Rotterdamse haven, voor de aandeelhouders dan — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Analyse

De manieren waarop de Rotterdamse haven de koolstofuitstoot probeert te reduceren hebben niet de grootste klimaatvoordelen. Maar de maatregelen zijn wel dé manier voor de haven om concurrerend te blijven, multinationals aan te trekken en de staat en gemeente hoger dividend uit te keren. 

beeld: Lex Kortenoeven

In 2022 was Rotterdam gastheer van de Africa Adaptation Summit in ‘s werelds eerste drijvende kantoor, het Global Center on Adaptation in de Rijnhaven. De perfecte gelegenheid voor Rotterdam om zichzelf neer te zetten als hoofdstad van de klimaatadaptatie. In zijn toespraak presenteerde burgemeester Aboutaleb Rotterdam als “the living lab of climate adaptation, a showcase to the world”.

Rotterdam heeft haar reputatie op dat gebied te danken aan de grote risico’s die de stad loopt als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering en de effectieve maatregelen die het heeft genomen om dit risico tegen te verminderen. Gelegen in een drierivierendelta, op sommige plekken tot wel zes meter onder de zeespiegel, beheerst Rotterdam verschillende technieken om zichzelf tegen het water te beschermen. Van parkeergarages die overtollig regenwater kunnen opslaan tot de parel die prijkt op de klimaatadaptatiekroon van de stad: de Maeslantkering. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures