Ga naar de inhoud

“Het kopiëren van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zou een kapitale blunder zijn” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tien jaar lang was het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) het enige programma voor grotestedenbeleid in Nederland. Nu volgen negentien andere kwetsbare gebieden het voorbeeld van Rotterdam-Zuid. Het gevaar van kopiëren is daarbij volgens expert stedelijke vernieuwing Reinout Kleinhans “levensgroot” aanwezig, toch zou dit een “kapitale blunder” zijn. De minimale inbreng van bewoners ziet hij als de achilleshiel van NPRZ.

beeld: Richard Beukelaar

Reinout Kleinhans geldt als deskundige op het gebied van wijkaanpak. Al 25 jaar houdt hij zich als wetenschapper verbonden aan de TU Delft bezig met stedelijke vernieuwing. Vorig jaar, bij de presentatie van het nieuwe Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), was hij zeer kritisch over de minimale inspraak die bewoners hadden binnen dit grootscheepse programma voor kwetsbare wijken.

Maar ook over het NPRZ, dat met goedkeuring van de gemeenteraad aan de slag gaat met het volgende vijfjarenplan, is hij scherp. In het boek De Migratiesamenleving – Migratie en diversiteit als gordiaanse knoop laat hij zien hoe ongewenst een deel van de veranderingstheorie in het NPRZ in de praktijk uitpakt. Is het terecht dat het NPRZ de norm wordt voor het landelijke programma voor grotestedenbeleid?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam