Tien jaar lang was het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) het enige programma voor grotestedenbeleid in Nederland. Nu volgen negentien andere kwetsbare gebieden het voorbeeld van Rotterdam-Zuid. Het gevaar van kopiëren is daarbij volgens expert stedelijke vernieuwing Reinout Kleinhans “levensgroot” aanwezig, toch zou dit een “kapitale blunder” zijn. De minimale inbreng van bewoners ziet hij als de achilleshiel van NPRZ.

Reinout Kleinhans geldt als deskundige op het gebied van wijkaanpak. Al 25 jaar houdt hij zich als wetenschapper verbonden aan de TU Delft bezig met stedelijke vernieuwing. Vorig jaar, bij de presentatie van het nieuwe Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), was hij zeer kritisch over de minimale inspraak die bewoners hadden binnen dit grootscheepse programma voor kwetsbare wijken.
Maar ook over het NPRZ, dat met goedkeuring van de gemeenteraad aan de slag gaat met het volgende vijfjarenplan, is hij scherp. In het boek De Migratiesamenleving – Migratie en diversiteit als gordiaanse knoop laat hij zien hoe ongewenst een deel van de veranderingstheorie in het NPRZ in de praktijk uitpakt. Is het terecht dat het NPRZ de norm wordt voor het landelijke programma voor grotestedenbeleid?
Nog geen reactie — begin de discussie!