Ga naar de inhoud

Het Rotterdams slavernijverleden: luister nu naar de podcast met Cynthia McLeod

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft, daarom besteedt Vers Beton deze week veel aandacht aan de Rotterdamse slavernijgeschiedenis. Beluister nu ook de podcast waarin deze verhalen worden besproken. Wat betekenen deze verhalen voor het Rotterdam van vandaag? Met o.a. de bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.

Een galerij met afbeeldingen

Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Galerij navigatie
Galerij navigatie pijlen
1 / 7

Presentator Zoë Pinto e Neto zit aan tafel met de auteurs die deze week voor Vers Beton verhalen over het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam hebben geschreven.

Loulou Drinkwaard, uitgever bij uitgeverij Wilde Haren, en auteur bij Vers Beton, Sharyfah Bhageloe, journalist bij Vers Beton en de NOS, en Cynthia McLeod, historicus en auteur van historische boeken zoals Hoe duur was de suiker?, doken de afgelopen maanden in verhalen over de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. De podcast is opgenomen in debatcentrum Arminius met publiek erbij.

Vers Beton · Podcast over het Rotterdamse slavernijverleden

Elisabeth Samson

Historicus en auteur Cynthia McLeod heeft de afgelopen twaalf jaar onderzoek gedaan naar Elisabeth Samson, de eerste zwarte miljonair op het westelijk halfrond. Samson wordt volgens McLeod verkeerd gerepresenteerd in de geschiedenisboeken. Het jarenlange onderzoek van McLeod wijst uit dat mevrouw Samson een zelfstandige en succesvolle zakenvrouw was, en de miljoenen niet van haar witte man erfde, zoals de historische teksten suggereerden. Lees hier haar verhaal op Vers Beton.

Hudig en Blokhuyzen

Journalist Sharyfah Bhageloe ontdekte in het stadsarchief dat gemeenteraadslid Jan Hudig een grote rol speelde in de koloniale handel in Rotterdam. Het bedrijf van Hudig bestaat nog, zo blijkt uit het onderzoek van Bhageloe.

De rechtszaak van Antonio

De tot slaaf gemaakte Antonio is op gruwelijke wijze doodgemarteld door zijn Rotterdamse eigenaar op de plantage ‘Rotterdam’ in Maryland naar aanleiding van zijn verzet. Dit leidde destijds tot een rechtszaak. Auteur en uitgever Loulou Drinkwaard dook in de historische teksten over deze zaak. Drinkwaard wil het verhaal van de tot slaaf gemaakte Antonio in een andere, bredere, context vertellen. Ze hoopt in haar lopende onderzoek meer over deze man en de situatie te weten te komen. Dit onderzoek zal later in het jaar op Vers Beton verschijnen, in de podcast licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Luister naar de podcast op het Vers Beton kanaal op je favoriete podcastapp.

Opname en montage door Jasmijn Mascini. Muziek door Walvisnest.

Rotterdams slavernijverleden op Vers Beton

Het kolonialisme is een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 1863 werd slavernij (bij wet) afgeschaft in Caraïbisch Nederland, maar een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders.  In 1873 waren de tot slaaf gemaakten werkelijk vrij, dat is dit jaar 150 jaar geleden. 

In aanloop naar de Keti Koti-viering op 1 juli, wijdt Vers Beton daarom een reeks artikelen aan de diepgewortelde banden van Rotterdam met het Nederlandse slavernijverleden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam.

Lees ook

  • PFAS in volkstuinen: “Is mijn tuin straks wél veilig met 30 centimeter nieuwe grond?”

    • Klimaat

    Onderzoek De gemeente Rotterdam laat deze maand volkstuin Zuiderlaan in Overschie leeghalen en 30 centimeter…

  • Vers Beton wordt gemaakt dóór Rotterdammers. Ook door jou?

    • Vers Beton

    Tot eind dit jaar kleurt Vers Beton vrolijk paars om te vieren dat we bestaan met dank aan jullie: onze lezers. Sluit je ook aan bij onze onafhankelijke journalistiek voor een sterke lokale democratie. Je kunt nu in november en december een jaar lid worden voor maar 50 euro, of voor 5 euro per maand. 

  • Fijt & Fictie is een plek om (veilig) op je bek te gaan als cabaretier

    • Kunst en Cultuur

    Nederland-cabaretland heeft een schitterend gebrek: tussen al dat professioneel gebulder door, zijn er nauwelijks plekken om veilig repertoire te testen, op je bek te kunnen gaan, bij voorkeur tegenover een toegeeflijke zaal. Fijt & Fictie probeert hier verandering in te brengen, ondervond Bas Keemink. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam