Ga naar de inhoud

Het Rotterdams slavernijverleden: luister nu naar de podcast met Cynthia McLeod

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft, daarom besteedt Vers Beton deze week veel aandacht aan de Rotterdamse slavernijgeschiedenis. Beluister nu ook de podcast waarin deze verhalen worden besproken. Wat betekenen deze verhalen voor het Rotterdam van vandaag? Met o.a. de bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.

Een galerij met afbeeldingen

Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Galerij navigatie
Galerij navigatie pijlen
1 / 7

Presentator Zoë Pinto e Neto zit aan tafel met de auteurs die deze week voor Vers Beton verhalen over het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam hebben geschreven.

Loulou Drinkwaard, uitgever bij uitgeverij Wilde Haren, en auteur bij Vers Beton, Sharyfah Bhageloe, journalist bij Vers Beton en de NOS, en Cynthia McLeod, historicus en auteur van historische boeken zoals Hoe duur was de suiker?, doken de afgelopen maanden in verhalen over de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. De podcast is opgenomen in debatcentrum Arminius met publiek erbij.

Vers Beton · Podcast over het Rotterdamse slavernijverleden

Elisabeth Samson

Historicus en auteur Cynthia McLeod heeft de afgelopen twaalf jaar onderzoek gedaan naar Elisabeth Samson, de eerste zwarte miljonair op het westelijk halfrond. Samson wordt volgens McLeod verkeerd gerepresenteerd in de geschiedenisboeken. Het jarenlange onderzoek van McLeod wijst uit dat mevrouw Samson een zelfstandige en succesvolle zakenvrouw was, en de miljoenen niet van haar witte man erfde, zoals de historische teksten suggereerden. Lees hier haar verhaal op Vers Beton.

Hudig en Blokhuyzen

Journalist Sharyfah Bhageloe ontdekte in het stadsarchief dat gemeenteraadslid Jan Hudig een grote rol speelde in de koloniale handel in Rotterdam. Het bedrijf van Hudig bestaat nog, zo blijkt uit het onderzoek van Bhageloe.

De rechtszaak van Antonio

De tot slaaf gemaakte Antonio is op gruwelijke wijze doodgemarteld door zijn Rotterdamse eigenaar op de plantage ‘Rotterdam’ in Maryland naar aanleiding van zijn verzet. Dit leidde destijds tot een rechtszaak. Auteur en uitgever Loulou Drinkwaard dook in de historische teksten over deze zaak. Drinkwaard wil het verhaal van de tot slaaf gemaakte Antonio in een andere, bredere, context vertellen. Ze hoopt in haar lopende onderzoek meer over deze man en de situatie te weten te komen. Dit onderzoek zal later in het jaar op Vers Beton verschijnen, in de podcast licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Luister naar de podcast op het Vers Beton kanaal op je favoriete podcastapp.

Opname en montage door Jasmijn Mascini. Muziek door Walvisnest.

Rotterdams slavernijverleden op Vers Beton

Het kolonialisme is een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 1863 werd slavernij (bij wet) afgeschaft in Caraïbisch Nederland, maar een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders.  In 1873 waren de tot slaaf gemaakten werkelijk vrij, dat is dit jaar 150 jaar geleden. 

In aanloop naar de Keti Koti-viering op 1 juli, wijdt Vers Beton daarom een reeks artikelen aan de diepgewortelde banden van Rotterdam met het Nederlandse slavernijverleden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam.

Lees ook

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • Burgerinitiatieven leiden tot ongelijkheid, vrezen Rotterdamse ambtenaren 

  • Wetenschap en onderwijs

  Burgerparticipatie staat op de politieke agenda, zo ook in Rotterdam. Wie zijn die actieve burgers die initiatieven indienen? En welke afwegingen maakt de gemeente bij het steunen daarvan? Dit onderzocht socioloog Vivian Visser.

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam