Ga naar de inhoud

Het Rotterdams slavernijverleden: luister nu naar de podcast met Cynthia McLeod

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft, daarom besteedt Vers Beton deze week veel aandacht aan de Rotterdamse slavernijgeschiedenis. Beluister nu ook de podcast waarin deze verhalen worden besproken. Wat betekenen deze verhalen voor het Rotterdam van vandaag? Met o.a. de bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.

Een galerij met afbeeldingen

Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Foto: Ferdows Faghir
Galerij navigatie
Galerij navigatie pijlen
1 / 7

Presentator Zoë Pinto e Neto zit aan tafel met de auteurs die deze week voor Vers Beton verhalen over het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam hebben geschreven.

Loulou Drinkwaard, uitgever bij uitgeverij Wilde Haren, en auteur bij Vers Beton, Sharyfah Bhageloe, journalist bij Vers Beton en de NOS, en Cynthia McLeod, historicus en auteur van historische boeken zoals Hoe duur was de suiker?, doken de afgelopen maanden in verhalen over de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. De podcast is opgenomen in debatcentrum Arminius met publiek erbij.

Vers Beton · Podcast over het Rotterdamse slavernijverleden

Elisabeth Samson

Historicus en auteur Cynthia McLeod heeft de afgelopen twaalf jaar onderzoek gedaan naar Elisabeth Samson, de eerste zwarte miljonair op het westelijk halfrond. Samson wordt volgens McLeod verkeerd gerepresenteerd in de geschiedenisboeken. Het jarenlange onderzoek van McLeod wijst uit dat mevrouw Samson een zelfstandige en succesvolle zakenvrouw was, en de miljoenen niet van haar witte man erfde, zoals de historische teksten suggereerden. Lees hier haar verhaal op Vers Beton.

Hudig en Blokhuyzen

Journalist Sharyfah Bhageloe ontdekte in het stadsarchief dat gemeenteraadslid Jan Hudig een grote rol speelde in de koloniale handel in Rotterdam. Het bedrijf van Hudig bestaat nog, zo blijkt uit het onderzoek van Bhageloe.

De rechtszaak van Antonio

De tot slaaf gemaakte Antonio is op gruwelijke wijze doodgemarteld door zijn Rotterdamse eigenaar op de plantage ‘Rotterdam’ in Maryland naar aanleiding van zijn verzet. Dit leidde destijds tot een rechtszaak. Auteur en uitgever Loulou Drinkwaard dook in de historische teksten over deze zaak. Drinkwaard wil het verhaal van de tot slaaf gemaakte Antonio in een andere, bredere, context vertellen. Ze hoopt in haar lopende onderzoek meer over deze man en de situatie te weten te komen. Dit onderzoek zal later in het jaar op Vers Beton verschijnen, in de podcast licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Luister naar de podcast op het Vers Beton kanaal op je favoriete podcastapp.

Opname en montage door Jasmijn Mascini. Muziek door Walvisnest.

Rotterdams slavernijverleden op Vers Beton

Het kolonialisme is een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 1863 werd slavernij (bij wet) afgeschaft in Caraïbisch Nederland, maar een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders.  In 1873 waren de tot slaaf gemaakten werkelijk vrij, dat is dit jaar 150 jaar geleden. 

In aanloop naar de Keti Koti-viering op 1 juli, wijdt Vers Beton daarom een reeks artikelen aan de diepgewortelde banden van Rotterdam met het Nederlandse slavernijverleden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam.

Lees ook

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

  • Wetenschap en onderwijs

  Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures