Ga naar de inhoud

Hoe gaat een bedrijf dat in de koloniale handel zat om met dit verleden?

Interview

Ter ere van Keti Koti op 1 juli en 150 jaar afschaffing van de slavernij publiceert Vers Beton een reeks artikelen over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Sharyfah Bhageloe dook in het stadsarchief en ontdekte dat het Rotterdamse bedrijf Hudig & Veder een rol speelde in de koloniale handel. Naar aanleiding van het onderzoek sprak Bhageloe met de huidige eigenaren. 

Illustratie: D’Avellonne van Dijk

“Dit is geen heksenjacht,” zeg ik tegen Derk Schep en Alexis Fontein, die recht tegenover me zitten. Er valt een stilte. Ik zit bij Hudig & Veder in Rhoon. Gisteren publiceerde Vers Beton het onderzoek naar Jan Hudig, de oprichter van Hudig & Blokhuyzen, een rederij en cargadoorsbedrijf dat nu nog bestaat als Hudig & Veder. 

Het vervoersbedrijf bleek volgens dit onderzoek diep in de koloniale handel te zitten. Zo vervoerden ze spullen waarmee tot slaafgemaakten op de plantages in Suriname werkten aan tropische producten als koffie en suiker. Vervolgens voer de firma met volgeladen schepen naar Nederland terug en verkochten ze de producten in Rotterdam. 

In een vergaderruimte in het kantoorgebouw op de begane grond wacht ik Schep en Fontein op. Schep is de huidige directeur van Hudig & Veder, Fontein zijn voorganger. Er hangt een grote kaart van Rotterdam uit de zeventiende eeuw aan de muur. Ik zit aan een lange vergadertafel met zeker plek voor twintig personen, naast een beeldscherm.

“Goed dat je er bent,” zegt Schep. Hij stelt zichzelf voor: “Ik ben de directeur van Hudig & Veder”. Hij schuift een visitekaartje naar me toe. “En ik neem de rol over van Lex die hier naast me zit en bijna met pensioen gaat.”  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam