Ga naar de inhoud

In memoriam: Bob Visser

Vorige week dinsdag overleed Bob Visser, de Rotterdamse film- en televisiemaker die van grote betekenis was voor de ontwikkeling van Rotterdam als creatieve stad. Jan Hiddink herdenkt een sleutelfiguur zonder wie de stad er anders uit had gezien. 

beeld: Femke de Winter

En dan ineens. Staat er zomaar een band te spelen, live, op een podium. Het is Tuxedomoon, een in Brussel neergestreken Amerikaanse band die in 1983 een gevierde cultreputatie geniet, als exponent van post punk en new wave. Elk verband met het verhaal van de film lijkt uit de lucht gegrepen, maar wat maakt het uit: Het veld van Eer uit 1983, het speelfilmdebuut van Bob Visser als regisseur, is toch al een film als geen ander, waarin absurdisme, oorlogsgeweld en gekte samenkomen in een klucht over een gedoemd huwelijk. Loes Luca speelt een hoofdrol als jonge bruid, Jules Deelder speelt als Man in het Zwart min of meer de dood. En dat alles in het Noord-Franse Verdun, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog recordaantallen soldaten om het leven kwamen. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures