Ga naar de inhoud

Interview architect Sofie van Brunschot: “In zes jaar tijd heb ik nog nooit een vrouwelijke opdrachtgever ontmoet”

Architect Sofie van Brunschot richt zich op de onderbelichte rol van vrouwen in de architectuur. Met haar initiatief Gebouwen door Vrouwen. Ze toont op Instagram wekelijks een gebouw ontworpen door een vrouw. Teun van den Ende spreekt de architect over haar motivatie en haar walking tour op 10 juni tijdens de Architectuurmaand. “Ik ben niet activistisch, al maak ik natuurlijk wel een bepaald statement.” 

beeld: Loes van Duijvendijk

“Veel mensen, vooral niet-architecten, snappen niet dat dit mijn favoriete gebouw is”, vertelt Sofie van Brunschot glimlachend. We hebben net plaatsgenomen op een bankje met uitzicht op de RVS-flat, , op de hoek Heemraadssingel-Beukelsdijk. Slechts een enkele voorbijganger lijkt de immense witte 65 jaar oude galerijflat op te merken, maar niet Van Brunschot. Wat spreekt haar aan? “Ten eerste hou ik van de ritmiek en de eindeloze herhaling die wederopbouwarchitectuur kenmerkt. Maar het wordt pas interessant als je binnen bent. De compacte plattegrond van de appartementen is slim ontworpen en er zitten allerlei vernuftigheden in zoals een luikje tussen de hal en keuken, handig voor de boodschappen. En kiepramen die je makkelijk kunt lappen.

De charme van de RVS-flat geeft zich dus niet zomaar prijs, maar komt voort uit het verhaal over de totstandkoming. De woningen waren voor alleenstaande werkende vrouwen bestemd, uniek indertijd. “Het werd in de volksmond ook wel de juffenflat genoemd”, weet Van Brunschot. Architect is de in Schiedam gevestigde Wilhelmina Jansen (1904-1989). “Recent heeft Carolina Quiroga, promovendus aan de universiteit van Buenos Aires, onderzoek gedaan naar Jansens’ oeuvre. Wat blijkt: ze was een van de belangrijkste voorvechters van de positie van vrouwen in de architectuur.”

Hiermee zijn we bij het onderwerp aanbeland van ons gesprek: de miskenning van de vrouw in de Nederlandse architectuur. In de beroepspraktijk is er van evenwicht geen sprake. In het Architectenregister is slechts een op de vijf vrouw. Helemaal problematisch is het aandeel vrouwelijke partners bij architectenbureaus: minder dan een op de acht.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam