Ga naar de inhoud

Kunst in de publieke ruimte: zéker gezeik, maar ook altijd kans op begrip

Anders dan in het museum staat het beeld er in de publieke ruimte helemaal alleen voor. Moments Contained, dat begin deze maand onthuld werd op het stationsplein, wist de eerste wervelwind van mediakritiek al te doorstaan. Kunstenaar Price voegt zich in een Rotterdamse traditie van alledaagsheid en beschaafde maatschappijkritiek, laat kunstkenner Siebe Thissen zien.

Wat een fraai beeld! En wat een heerlijk feestje was de onthulling van Moments Contained op die zonnige vrijdagmiddag. Een gebaar van ‘zachtheid, stilte en onbezorgdheid’ noemt schrijfster Simone Zeefuik het beeld van een anonieme, zwarte vrouw: “Omdat ze naar niemand in het bijzonder kijkt, weet ik dat ik gezien word”. De dagen nadat bekend werd dat dit kunstwerk van Thomas J. Price — een waardige aanvulling op onze toch al zo imposante beeldencollectie — vanaf 2 juni het stationsplein zou sieren, buitelden columnisten en twitteraars over elkaar. Huldebetoon en vileine kritiek wisselden elkaar af op sociale media en in de dagbladen.

Want kunst in de openbare ruimte? Altijd gezeik. Maar laat dit gezeur nu net de kern van deze kunstuiting op straat zijn, door insiders ook wel de ‘vrijheid van panorama’ genoemd: het onvervreemdbare recht van het publiek om vrijelijk te discussiëren over het kunstwerk en daarover naar eigen inzicht te spreken. Ook al ben je geen kunstkenner of heb je helemaal niet de wens je tot een beeld te verhouden, toch doet je mening ertoe. Noem het een democratisch grondrecht in de publieke ruimte. Wellicht is dit de reden dat een kunstwerk doorgaans kort na plaatsing al een bijnaam verwerft. De vrouw van Thomas Price is de derde vrouw op het Weena, de stinkende slagader van onze stad. Aan de rand van het Hofplein vind je de gestileerde male gaze van Willem de Kooning: Seated Woman (1969). Haar bijnaam? De drol. En boven het casino prijkt de gouden vrouw van beeldhouwer Theo Cosby: Flora (1992). Ook zij verwierf een bijnaam: het Weenawijf. Radio Rijnmond vroeg zich direct na de onthulling van Moments Contained af welke bijnaam de Rotterdammers haar “ongetwijfeld zullen geven”.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

    • Kunst en Cultuur

    Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

  • De muur als politiek medium

    • Kunst en Cultuur

    Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

  • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

    • Kunst en Cultuur

    De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam