Ga naar de inhoud

Kunst in de publieke ruimte: zéker gezeik, maar ook altijd kans op begrip

Anders dan in het museum staat het beeld er in de publieke ruimte helemaal alleen voor. Moments Contained, dat begin deze maand onthuld werd op het stationsplein, wist de eerste wervelwind van mediakritiek al te doorstaan. Kunstenaar Price voegt zich in een Rotterdamse traditie van alledaagsheid en beschaafde maatschappijkritiek, laat kunstkenner Siebe Thissen zien.

Wat een fraai beeld! En wat een heerlijk feestje was de onthulling van Moments Contained op die zonnige vrijdagmiddag. Een gebaar van ‘zachtheid, stilte en onbezorgdheid’ noemt schrijfster Simone Zeefuik het beeld van een anonieme, zwarte vrouw: “Omdat ze naar niemand in het bijzonder kijkt, weet ik dat ik gezien word”. De dagen nadat bekend werd dat dit kunstwerk van Thomas J. Price — een waardige aanvulling op onze toch al zo imposante beeldencollectie — vanaf 2 juni het stationsplein zou sieren, buitelden columnisten en twitteraars over elkaar. Huldebetoon en vileine kritiek wisselden elkaar af op sociale media en in de dagbladen.

Want kunst in de openbare ruimte? Altijd gezeik. Maar laat dit gezeur nu net de kern van deze kunstuiting op straat zijn, door insiders ook wel de ‘vrijheid van panorama’ genoemd: het onvervreemdbare recht van het publiek om vrijelijk te discussiëren over het kunstwerk en daarover naar eigen inzicht te spreken. Ook al ben je geen kunstkenner of heb je helemaal niet de wens je tot een beeld te verhouden, toch doet je mening ertoe. Noem het een democratisch grondrecht in de publieke ruimte. Wellicht is dit de reden dat een kunstwerk doorgaans kort na plaatsing al een bijnaam verwerft. De vrouw van Thomas Price is de derde vrouw op het Weena, de stinkende slagader van onze stad. Aan de rand van het Hofplein vind je de gestileerde male gaze van Willem de Kooning: Seated Woman (1969). Haar bijnaam? De drol. En boven het casino prijkt de gouden vrouw van beeldhouwer Theo Cosby: Flora (1992). Ook zij verwierf een bijnaam: het Weenawijf. Radio Rijnmond vroeg zich direct na de onthulling van Moments Contained af welke bijnaam de Rotterdammers haar “ongetwijfeld zullen geven”.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam