Ga naar de inhoud

Temidden alle havenrijkdom staat het zeemanshuis bijna onder water — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op de schepen die in de Rotterdamse haven aanleggen, werken zeevarenden die al maandenlang aan boord zijn. In de paar uur vrije tijd die ze aan wal hebben, ontspannen ze het liefst in een zeemanshuis. Maar juist deze leven in financiële onzekerheid. “Als je naar Rotterdam gaat: ja, shit, dat is echt hard werken.”

Maurice Jansen & Hannah Mosmans

Bij het zeemanshuis in Oostvoorne komt een wit busje aangereden met daarin twee mannelijke zeevarenden. Fernando en Jacob zijn net door twee vrijwilligers opgehaald uit de haven. Ze lopen de woonkamer in met daarin een grote tafel, een sjoelbak en een voetbaltafel. Tegen de muur staat een rek met gratis kleding en een kast vol boeken. Het is een buurthuis waar zeevarenden even kunnen uitrusten, na maanden te hebben gewerkt op een schip. Jaarlijks lopen er zo’n 620 duizend zeevarenden aan in de Rotterdamse haven. Als een schip in de Rotterdamse haven aanlegt, moet er veel gebeuren: inspectie van het schip, het laden en lossen van goederen en het schip moet bijgetankt worden. Dat gaat ten koste van de tijd die een zeevarende aan vrije tijd kan besteden. Het personeel heeft geluk als ze een paar uur tijd hebben om van boord te gaan. 

Fernando en Jacob hebben er wifi-toegang en er zijn telefoonkaarten om contact te zoeken met familie, ze zien andere gezichten en kunnen boodschappen doen in het dorp. “Ik vind het leuk om gewoon rond te struinen en foto’s te maken”, vertelt Fernando aan tafel. “Die kan ik dan uploaden op Facebook of aan mijn familie laten zien. Ik kan hier andere mensen zien en met ze praten, daarom is kort verlof zo belangrijk.” Hij komt uit Sri Lanka en werkt op een schip dat nu zes dagen in de Rotterdamse haven ligt. Het is ook deze zes dagen hard werken, maar vandaag heeft hij een paar uur vrij. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam