Ga naar de inhoud

Verhitte omstandigheden laten zich dankbaar gebruiken om een verhaal op gang te brengen, zo ook bij AFFR

Talk of the Town

Concurrerend om de laatste plekjes verkoeling in een opwarmende stad, werd op het Architecture Film Festival Spike Lee’s Do The Right Thing vertoond. De verhitte politieke discussies die daarin centraal staan, zijn 34 jaar later nog altijd actueel. Ook voor Rotterdam.

beeld: Joep Brouwer

En opeens was het vorige week dan zomer. In de stad zaten de terrassen vol, boven parken en perkjes hingen rookwolken van barbecues, op balkons werden parasols ontvouwen, ijssalons draaiden overuren. De andere kant van het stijgende kwik: de geur van gistende vuilniszakken die uit containers komt, de plakkerige hitte die stug blijft hangen tussen het beton én de hete hoofden die het oplevert. De uitgelaten sfeer stemt ons vrolijk en blij, maar levert net zo goed een bak FOMO op en maakt lontjes korter. We maken plots weer aanspraak op ruimtes in die we maandenlang links hebben laten liggen. Buitenruimte, en dan het liefst groene en/of natte buitenruimte; precies het soort ruimte waar de stad niet bepaald een overschot aan heeft. Plots zijn we elkaars concurrenten om dat laatste stoeltje op het terras, het postzegeltje gras in het park, het strookje strand bij Hoek van Holland. De rook van de grill van de buurman waait in jouw schone was. Jouw borrel op het balkon houdt de buurvrouw wakker. Et cetera, et cetera.  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam