Ga naar de inhoud

Verhitte omstandigheden laten zich dankbaar gebruiken om een verhaal op gang te brengen, zo ook bij AFFR

Talk of the Town

Concurrerend om de laatste plekjes verkoeling in een opwarmende stad, werd op het Architecture Film Festival Spike Lee’s Do The Right Thing vertoond. De verhitte politieke discussies die daarin centraal staan, zijn 34 jaar later nog altijd actueel. Ook voor Rotterdam.

beeld: Joep Brouwer

En opeens was het vorige week dan zomer. In de stad zaten de terrassen vol, boven parken en perkjes hingen rookwolken van barbecues, op balkons werden parasols ontvouwen, ijssalons draaiden overuren. De andere kant van het stijgende kwik: de geur van gistende vuilniszakken die uit containers komt, de plakkerige hitte die stug blijft hangen tussen het beton én de hete hoofden die het oplevert. De uitgelaten sfeer stemt ons vrolijk en blij, maar levert net zo goed een bak FOMO op en maakt lontjes korter. We maken plots weer aanspraak op ruimtes in die we maandenlang links hebben laten liggen. Buitenruimte, en dan het liefst groene en/of natte buitenruimte; precies het soort ruimte waar de stad niet bepaald een overschot aan heeft. Plots zijn we elkaars concurrenten om dat laatste stoeltje op het terras, het postzegeltje gras in het park, het strookje strand bij Hoek van Holland. De rook van de grill van de buurman waait in jouw schone was. Jouw borrel op het balkon houdt de buurvrouw wakker. Et cetera, et cetera.  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam