Ga naar de inhoud

“We moeten praten over de relatie van digitale surveillance met machtsstructuren”

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Filosoof en jurist Marc Schuilenburg wordt de eerste hoogleraar Digital Surveillance aan de EUR. Dat is nodig, want we leven volgens hem al in een door surveillance gedomineerde samenleving.

beeld: Joep Brouwer

‘Rotterdam is koploper wat digitale surveillance betreft’, zegt Marc Schuilenburg in de zonovergoten tuin van zijn woning in De Esch, nippend aan een mok filterkoffie. ‘De idee van een slimme stad, waarin algoritmes en data-gestuurd toezicht een belangrijke rol spelen, vindt hier weerklank – kijk maar naar de toeslagenaffaire die in Rotterdam veel slachtoffers heeft gemaakt’.

Op vrijdag 23 juni zal Schuilenburg, criminoloog en filosoof, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam worden geïnaugureerd als de eerste hoogleraar Digital Surveillance. De titel van zijn oratie, Waarom we met elkaar in gesprek moeten over big data en algoritmes als het over veiligheid gaat, verraadt de ernst waarmee hij zijn leerstoel heeft ingericht. ‘Veel criminologen en wetenschappers houden zich liever bezig met de technische kant van het verhaal dan dat ze praten over de relaties van surveillance met machtsstructuren en concrete ervaringen van personen’, zegt hij. De fascinatie voor de talloze mogelijkheden die digitale technologie biedt, leidt tot een zekere mateloosheid. Eerst wordt een technologie ontworpen, vervolgens naar toepassingen gezocht en in laatste instantie wordt een wettelijke grondslag uitgedokterd. Die volgorde deugt niet, vindt Schuilenburg. Er ontbreekt een digitale ethiek die aan de ontwerppraktijk vooraf zou moeten gaan. Zonder algoritmische modellen zouden bepaalde ingrijpende en stigmatiserende opsporingsmethoden helemaal niet zijn opgestart door politie en gemeenten. Waarom het toch gebeurt? Gewoon, omdat het kan.’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Wat andere musea van het Depot kunnen leren

  • Kunst en Cultuur

  Minicollege van Dorus Hoebink: de drie lessen van het Depot Boijmans van Beuningen

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures