Ga naar de inhoud

“We moeten praten over de relatie van digitale surveillance met machtsstructuren”

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Filosoof en jurist Marc Schuilenburg wordt de eerste hoogleraar Digital Surveillance aan de EUR. Dat is nodig, want we leven volgens hem al in een door surveillance gedomineerde samenleving.

beeld: Joep Brouwer

‘Rotterdam is koploper wat digitale surveillance betreft’, zegt Marc Schuilenburg in de zonovergoten tuin van zijn woning in De Esch, nippend aan een mok filterkoffie. ‘De idee van een slimme stad, waarin algoritmes en data-gestuurd toezicht een belangrijke rol spelen, vindt hier weerklank – kijk maar naar de toeslagenaffaire die in Rotterdam veel slachtoffers heeft gemaakt’.

Op vrijdag 23 juni zal Schuilenburg, criminoloog en filosoof, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam worden geïnaugureerd als de eerste hoogleraar Digital Surveillance. De titel van zijn oratie, Waarom we met elkaar in gesprek moeten over big data en algoritmes als het over veiligheid gaat, verraadt de ernst waarmee hij zijn leerstoel heeft ingericht. ‘Veel criminologen en wetenschappers houden zich liever bezig met de technische kant van het verhaal dan dat ze praten over de relaties van surveillance met machtsstructuren en concrete ervaringen van personen’, zegt hij. De fascinatie voor de talloze mogelijkheden die digitale technologie biedt, leidt tot een zekere mateloosheid. Eerst wordt een technologie ontworpen, vervolgens naar toepassingen gezocht en in laatste instantie wordt een wettelijke grondslag uitgedokterd. Die volgorde deugt niet, vindt Schuilenburg. Er ontbreekt een digitale ethiek die aan de ontwerppraktijk vooraf zou moeten gaan. Zonder algoritmische modellen zouden bepaalde ingrijpende en stigmatiserende opsporingsmethoden helemaal niet zijn opgestart door politie en gemeenten. Waarom het toch gebeurt? Gewoon, omdat het kan.’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam