Ga naar de inhoud

“We moeten praten over de relatie van digitale surveillance met machtsstructuren”

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Filosoof en jurist Marc Schuilenburg wordt de eerste hoogleraar Digital Surveillance aan de EUR. Dat is nodig, want we leven volgens hem al in een door surveillance gedomineerde samenleving.

beeld: Joep Brouwer

‘Rotterdam is koploper wat digitale surveillance betreft’, zegt Marc Schuilenburg in de zonovergoten tuin van zijn woning in De Esch, nippend aan een mok filterkoffie. ‘De idee van een slimme stad, waarin algoritmes en data-gestuurd toezicht een belangrijke rol spelen, vindt hier weerklank – kijk maar naar de toeslagenaffaire die in Rotterdam veel slachtoffers heeft gemaakt’.

Op vrijdag 23 juni zal Schuilenburg, criminoloog en filosoof, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam worden geïnaugureerd als de eerste hoogleraar Digital Surveillance. De titel van zijn oratie, Waarom we met elkaar in gesprek moeten over big data en algoritmes als het over veiligheid gaat, verraadt de ernst waarmee hij zijn leerstoel heeft ingericht. ‘Veel criminologen en wetenschappers houden zich liever bezig met de technische kant van het verhaal dan dat ze praten over de relaties van surveillance met machtsstructuren en concrete ervaringen van personen’, zegt hij. De fascinatie voor de talloze mogelijkheden die digitale technologie biedt, leidt tot een zekere mateloosheid. Eerst wordt een technologie ontworpen, vervolgens naar toepassingen gezocht en in laatste instantie wordt een wettelijke grondslag uitgedokterd. Die volgorde deugt niet, vindt Schuilenburg. Er ontbreekt een digitale ethiek die aan de ontwerppraktijk vooraf zou moeten gaan. Zonder algoritmische modellen zouden bepaalde ingrijpende en stigmatiserende opsporingsmethoden helemaal niet zijn opgestart door politie en gemeenten. Waarom het toch gebeurt? Gewoon, omdat het kan.’

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

  • Wetenschap en onderwijs

  Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures