Ga naar de inhoud

“We moeten praten over de relatie van digitale surveillance met machtsstructuren”

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Filosoof en jurist Marc Schuilenburg wordt de eerste hoogleraar Digital Surveillance aan de EUR. Dat is nodig, want we leven volgens hem al in een door surveillance gedomineerde samenleving.

beeld: Joep Brouwer

‘Rotterdam is koploper wat digitale surveillance betreft’, zegt Marc Schuilenburg in de zonovergoten tuin van zijn woning in De Esch, nippend aan een mok filterkoffie. ‘De idee van een slimme stad, waarin algoritmes en data-gestuurd toezicht een belangrijke rol spelen, vindt hier weerklank – kijk maar naar de toeslagenaffaire die in Rotterdam veel slachtoffers heeft gemaakt’.

Op vrijdag 23 juni zal Schuilenburg, criminoloog en filosoof, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam worden geïnaugureerd als de eerste hoogleraar Digital Surveillance. De titel van zijn oratie, Waarom we met elkaar in gesprek moeten over big data en algoritmes als het over veiligheid gaat, verraadt de ernst waarmee hij zijn leerstoel heeft ingericht. ‘Veel criminologen en wetenschappers houden zich liever bezig met de technische kant van het verhaal dan dat ze praten over de relaties van surveillance met machtsstructuren en concrete ervaringen van personen’, zegt hij. De fascinatie voor de talloze mogelijkheden die digitale technologie biedt, leidt tot een zekere mateloosheid. Eerst wordt een technologie ontworpen, vervolgens naar toepassingen gezocht en in laatste instantie wordt een wettelijke grondslag uitgedokterd. Die volgorde deugt niet, vindt Schuilenburg. Er ontbreekt een digitale ethiek die aan de ontwerppraktijk vooraf zou moeten gaan. Zonder algoritmische modellen zouden bepaalde ingrijpende en stigmatiserende opsporingsmethoden helemaal niet zijn opgestart door politie en gemeenten. Waarom het toch gebeurt? Gewoon, omdat het kan.’

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam