Ga naar de inhoud

Wie van de welvaart blijft profiteren, zal armoede niet (echt) bestrijden  — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wie het ‘wij’ centraal stelt, kan armoede écht aanpakken, geeft socioloog en hoogleraar Matthew Desmond zijn publiek mee in Arminius. Die houding vergt wel een fundamenteel andere kijk op en omgang met wie in armoede leeft. Daarvoor zullen heilige huisjes moeten sneuvelen en met traditionele politieke scheidslijnen worden gebroken. Wat kan zijn visie voor Rotterdam betekenen?

Beeld: Hielke Grootendorst

Socioloog en hoogleraar Matthew Desmond is verbonden aan een van ‘s werelds meest prestigieuze universiteiten, Princeton. Boeken die hij schreef, zoals Evicted (2018) en Poverty, by America (2023) werden internationale bestsellers, waarmee hij ook prijzen won. Desondanks is Desmond weinig aangedaan door de status die hij geniet door dat succes. Integendeel, hij zet zijn ‘naam’ — de roem en het podium die dat hem bood — strategisch in ten gunste van de Amerikaanse poverty abolitionist movement, die een eind wil maken aan de armoede in het rijkste land ter wereld, de Verenigde Staten. “Mijn naam moge dan op de omslag van het boek staan”, zegt Desmond over zijn openlijke steun aan de anti-armoedebeweging, “maar de werkelijkheid is: ik schrijf vanuit en namens een veel breder collectief”. Het succes van zijn laatste boek ziet hij dan ook als instrumenteel binnen die collectieve beweging. “Mijn grootste vrees is dat mensen het boek wel lezen, maar vervolgens niet tot actie overgaan.”  

Enkele uren voordat hij het podium van debatcentrum Arminius beklom voor een lezing georganiseerd door De Dépendance, had Vers Beton de kans hem te spreken. In de voorbereiding van dat gesprek rees de vraag wélke aspecten van Desmonds analyses over armoede voor u, de Vers Beton-lezer, dan relevant zouden blijken. Een interview waarin de man zijn visies opsomt, indikt en illustreert aan de hand van voorbeelden? Nee. Dat zou weinig toevoegen aan de vele interviews en artikelen met en over Desmond, bovendien vaak ook al verschenen voor een Nederlands publiek. Hem vragen hoe de armoede in de Verenigde Staten zich verhoudt tot die in Nederland of specifiek Rotterdam? Ook niet. Want hoewel de titel Poverty, by America suggereert dat armoede in de Verenigde Staten van een heel specifiek en bovendien vrij extreem snit is, weten Rotterdammers dat armoede geen exclusief Amerikaans probleem is. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam