Ga naar de inhoud

De nacht heeft te weinig inspraak in de herontwikkeling van gebieden in Rotterdam

Talk of the Town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Jonasz Dekkers woonde een programma van AIR en N8W8 bij over hoe de stedelijke ontwikkeling zich verhoudt tot het nachtleven in Rotterdam.

Beeld: Joep Brouwer

Zeevogels roepen, water klotst tegen de kade en schepen blazen hun zware hoorns. In een scheepsbak in de Maashaven spreekt nachtlevenonderzoeker en voorman van de Berlijnse clubcomissie Lutz Leichsenring het publiek toe. In het kader van de Rotterdamse Architectuurmaand organiseerde AIR op 29 juni jl. samen met stichting N8W8 R’dam een programma over de toekomst van stedenbouw en het nachtleven. De centrale vraag: hoe borgen we het nachtleven in het Rotterdam van morgen?

Leichsenring is al dertig jaar actief in het nachtleven van Berlijn, en doet met zijn bureau Vibelab (samen met Mirik Milan, voormalig nachtburgemeester van Amsterdam) internationaal onderzoek naar het nachtleven in grote steden. Zijn visie op de toekomst van het nachtleven is een visie op de toekomst van de stad. Toekomstbestendige steden hebben levendigheid nodig, en die is te vinden in een bruisend nachtleven. 

Volgens Leichsenring creëert de nacht talent, trekt de nacht talent, vormt de nacht de identiteit van een stad, en trekt de nacht toeristen. Daarbij is er een duidelijke trend gaande in het rijk van de stadsontwikkeling: er is steeds minder vraag naar retail- en kantoorpanden, met name vanwege de opkomst van online winkelen en de terugtocht van klassieke kantoortuinen ten faveure van co-workingruimtes en de wens om op afstand te werken. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor het nachtleven in nieuwe en nog te ontwikkelen stedelijke gebieden.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam