Ga naar de inhoud

De nacht heeft te weinig inspraak in de herontwikkeling van gebieden in Rotterdam

Talk of the Town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Jonasz Dekkers woonde een programma van AIR en N8W8 bij over hoe de stedelijke ontwikkeling zich verhoudt tot het nachtleven in Rotterdam.

Beeld: Joep Brouwer

Zeevogels roepen, water klotst tegen de kade en schepen blazen hun zware hoorns. In een scheepsbak in de Maashaven spreekt nachtlevenonderzoeker en voorman van de Berlijnse clubcomissie Lutz Leichsenring het publiek toe. In het kader van de Rotterdamse Architectuurmaand organiseerde AIR op 29 juni jl. samen met stichting N8W8 R’dam een programma over de toekomst van stedenbouw en het nachtleven. De centrale vraag: hoe borgen we het nachtleven in het Rotterdam van morgen?

Leichsenring is al dertig jaar actief in het nachtleven van Berlijn, en doet met zijn bureau Vibelab (samen met Mirik Milan, voormalig nachtburgemeester van Amsterdam) internationaal onderzoek naar het nachtleven in grote steden. Zijn visie op de toekomst van het nachtleven is een visie op de toekomst van de stad. Toekomstbestendige steden hebben levendigheid nodig, en die is te vinden in een bruisend nachtleven. 

Volgens Leichsenring creëert de nacht talent, trekt de nacht talent, vormt de nacht de identiteit van een stad, en trekt de nacht toeristen. Daarbij is er een duidelijke trend gaande in het rijk van de stadsontwikkeling: er is steeds minder vraag naar retail- en kantoorpanden, met name vanwege de opkomst van online winkelen en de terugtocht van klassieke kantoortuinen ten faveure van co-workingruimtes en de wens om op afstand te werken. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor het nachtleven in nieuwe en nog te ontwikkelen stedelijke gebieden.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam