Ga naar de inhoud

Overlast en obesitas, maar niemand stopt de opmars van fastfoodketens in Rotterdam

Onderzoek

Rotterdam kan het uitdijende aanbod van hamburgers, friet en pizza inperken, maar geeft fastfoodketens juist ruim baan. Wethouder Faouzi Achbar wil liever samen met de ondernemers bewustzijn creëren over gezond eten. “Fastfoodketens zijn onze partner in de strijd tegen obesitas.”

Beeld: Martin Hooke

Dit artikel in het kort:

 • Het aantal vestigingen van vier grote fastfoodketens in Rotterdam is sinds 2000 verdubbeld. 
 • De helft van de Rotterdammers heeft inmiddels overgewicht, in Hoogvliet is dit zelfs 61 procent.
 • Tussen 2000 en 2022 ontving milieudienst DCMR rond de 400 klachten over fastfoodrestaurants, het merendeel ging over stankoverlast.
 • Andere grote steden proberen fastfoodketens te weren door ze in bestemmingsplannen op te nemen als aparte categorie.
 • Wethouder Welzijn Faouzi Achbar (DENK) legt ondernemers in deze branche echter geen strobreed in de weg.
 • Hij zet in op campagnes over gezond eten, terwijl uit onderzoek blijkt dat alleen voorlichting geen zoden aan de dijk zet bij de bestrijding van overgewicht.
 • Onderzoek in samenwerking met The Investigative Desk.

“Krijg je er al trek van?”, vraagt Emma (28) met een ironisch lachje. Ze wijst naar de afzuiging van Domino’s Pizza die direct onder haar appartement in Schiebroek is gevestigd en elke dag pizzalucht op haar balkon blaast. Ze kan alleen voor twee uur ‘s middags of na elf uur ‘s avonds haar ramen en deuren opzetten. 

Na elven dient zich het volgende probleem aan. De muren beginnen te trillen als het personeel beneden begint met schoonmaken. “Het is helaas geen lekker slaapmuziekje”, zegt ze, doelend op de hardcoremuziek die het schoonmaken begeleidt. De muren trillen ervan. Ook het personeel dat na sluitingstijd blijft hangen geeft overlast. In de vijf jaar dat ze in haar huurhuis woont, heeft ze al een paar keer geprobeerd afspraken te maken. Maar ze merkt dat die verwateren zodra er een nieuw team aan de slag gaat.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Heeft Emma de Ombudsman al eens geprobeerd? Dat kan een volgende stap zijn als de overheid niet helpt.

  Verder echt een belachelijke houding van het bestuur. De fast-foodketen als partner tegen overgewicht is zoiets als de drugsdealer als partner tegen een cocaïneverslaving. Bezopen.

  Je zou denken dat ze geleerd hadden van ‘roken, we komen er samen wel uit’ en andere kansloze oproepen. Mensen veranderen niet zomaar als de omgeving hetzelfde blijft.

  Ik ben een van die vele mensen met overgewicht en dat je overal eten ziet en ruikt maakt het gewoon niet makkelijker. Al eet ik zelf overigens bijna geen fastfood, ik heb andere zwakke plekken. ?

 • Behalve de genoemde grote fastfoodketens zijn er natuurlijk nog veel meer van die tenten. Denk aan WOW burgers, Bram Ladage, Verhagen enzovoorts. Er zal vast een relatie zijn tussen veel te dikke mensen en de fastfoodketens, maar er is natuurlijk zo veel meer. Kijk rond in de supermarkt en zie hoeveel ongezonde producten er in de schappen liggen. De schijf van vijf delft het onderspit en de nutriscores zetten geen zoden aan de ongezonde dijk. Dus je focussen op de fastfood lijkt me niet zoveel zin te hebben. Vanochtend in de sportschool zag ik een hele dikke man… goed dat hij ging sporten, maar in zijn tas zag ik allerlei suikerwaar, dus dacht ik “waar ben jij nou mee bezig?”.
  Nu heeft de gemeente meer mogelijkheden om ongezond eten te weren. Jullie noemen de voedselkarren. Die hebben een standplaatsvergunning nodig en de gemeente kan het beleid voeren om geen standplaatsvergunning meer te geven rondom scholen. Dat hoeft niet eens om gezondheidsredenen zijn, maar kan ook bij voorbeeld vanwege de ruimtelijke inpassing of om verkeerskundige redenen zijn (de grote toeloop van scholieren levert gevaar op voor het verkeer, bij voorbeeld). Wel hopen dat de scholieren gezond voedsel in de schoolkantine kunnen kopen of nog beter gezonde volkoren bammetjes van huis meenemen.
  De wanhoop van Emma snap ik heel goed. In Nesselande speelde een vergelijkbaar probleem, waar de afvoer van een Grieks restaurant de bovenburen helemaal gek maakte. Na eindeloos gedoe liet de Wijkmanager van de gemeente de ellende tot op de bodem uitzoeken met hulp van onder andere de DCMR, de verhuurder en met medewerking van de horecaondernemer. Uiteindelijk bleek er een technisch probleem te zijn met de afvoer, die de bovenburen in de stank zette. De installatie werd aangepast en de stankoverlast verdween. Iedereen blij. Als bij Emma de afvoer echt op haar balkon uitkomt, dan lijkt mij dat de afvoer niet goed is geïnstalleerd. In mijn beleving zou de afvoerpijp in elk geval tot het dak van de flat moeten lopen. Ik zou tegen Emma willen zeggen: neem contact op met de wijkmanager van Schiebroek en laat deze het probleem onderzoeken en een oplossing verzinnen. De wijkmanager kan indien nodig ook een extra potje wijkgeld aanspreken voor het onderzoek en voor de oplossing.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam