Ga naar de inhoud

Op de Beukelsdijk kan je 160 keer per dag van je sokken worden gereden – dus de buurt kwam in actie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De scholen zijn weer begonnen! En daarmee wordt de verkeersonveiligheid rondom de Beukelsdijk, de ‘schoolste straat van Nederland’, nog prangender. Voor de buurt was de maat vol. “Iedereen is hier wel eens bijna van z’n sokken gereden.”

Foto: Lisa Diederik

Jorden Lentze (42) fronst. Aandachtig bestudeert hij een gelamineerd A4’tje dat met ducttape op een lantaarnpaal geplakt zit: “Getuige gezocht van fietsongeval 16 februari 14.25 u. Op het fietspad op de Beukelsdijk naast bushalte Henegouwerplein”. Onder de tekst prijken een 06-nummer en twee foto’s: een screenshot uit Google Maps van de Beukelsdijk en een verkreukelde man die op de grond ligt, ogenschijnlijk het slachtoffer van het fietsongeval.

Het klinkt als een inwisselbaar ongeluk. Een automobilist en fietser betreden elkaars wereld en komen in botsing, de fietser delft het onderspit. Maar op de Beukelsdijk in Rotterdam-West gebeuren dergelijke verkeersongelukken vaker dan elders. Zo vaak dat de gemeente de Beukelsdijk als black spot heeft bestempeld: een verkeerslocatie waar drie aaneengesloten kalenderjaren minimaal zes letselongevallen plaatsvonden. 

Black spot

Rotterdam heeft momenteel negentien black spots op de lijst staan waar actief aan wordt gewerkt, laat de gemeente weten bij monde van een woordvoerder. Jaarlijks worden circa tien tot vijftien black spots aangepakt als er een “eenduidig ongevallenbeeld heerst”. “De maatregelen richten zich op het elimineren van de oorzaken, veelal door de weg anders in te richten”, aldus de woordvoerder. Zo is de op de Bovendijk-Fairoaksbaan van een kruispunt een rotonde gemaakt, en op de Molenvliet-Bovendijktunnel zijn verkeerslichten geïnstalleerd zodat fietsers veiliger kunnen oversteken.

Lentze woont aan de Beukelsdijk. Hij wijst vanaf de bushalte Henegouwerplein naar de middelbare school Het Lyceum in de verte: “Dit is een van de ‘schoolste’ straten van Nederland, er liggen maar liefst vijftien scholen in de buurt.” Maar de Beukelsdijk is ook een drukke verbindingsweg tussen Schiedam en de Rotterdamse binnenstad, die uitmondt in het Weena. Hulpdiensten maken er gebruik van, net als stadsbussen 38 en 40. “Het is een lange, rechte weg, dus dan weet je wat er kan gebeuren”, zegt Lentze, doelend op hardrijders. “Mijn bovenbuurvrouw had laatst ruzie met iemand die hier keihard kwam aan rijden. Iedereen is hier wel eens bijna van z’n sokken gereden.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam