Ga naar de inhoud

Theater Zuidplein zit met omstreden gastspreker in de maag

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton iets dat speelt in de stad. Deze week: hoe Theater Zuidplein een podium geeft aan Dr. Umar Johnson, die omstreden uitspraken doet over vrouwen en de LHBTIAQ+ gemeenschap.

illustratie met de tekst 'talk of the town'
beeld: Joep Brouwer

Zaterdag 2 september organiseert Stichting Beulah het ‘Congres ter viering van de internationale dag van mensen van Afrikaanse afkomst’ in Theater Zuidplein. Die dag gaan verschillende sprekers in op het Nederlandse slavernijverleden op de Caribische eilanden. Keynote spreker op het evenement is de omstreden Dr. Umar Johnson die bij andere culturele instellingen zoals het Bijlmer Parktheater, geen podium krijgt vanwege controversiële uitspraken. Waarom ontvangt Theater Zuidplein deze spreker wel?

Johnson staat bekend als Pan-Afrikaanse denker. Dat is een wereldwijde beweging die als doel heeft de banden tussen inheemsen en mensen uit de Afrikaanse diaspora te versterken. Bekende Pan-Afrikaanse denkers zijn Toussaint Louverture en Malcolm X. Het gedachtegoed van Johnson stuit veel mensen tegen de borst, zowel binnen als buiten de Pan-Afrikaanse gemeenschap. Zo stelt hij dat er in prekoloniale Afrikaanse gemeenschappen geen plek was voor homoseksualiteit, een standpunt dat meermaals feitelijk is weerlegd. Dr Umar noemt relaties tussen zwarte en witte mensen een vorm van zelfhaat. Over kinderen die voortkomen uit deze relaties, heeft hij niet veel goeds te zeggen. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Laat die enge man komen laat hem zijn haatdragende taal spuien

  Ieder weldenkend mans zal begrijpen
  wat voor een gevaar hij voor de samenleving van vandaag is!

 • Er zitten genoeg kamerleden in de tweede kamer die ergere haattaal spuien. Als je wit bent mag dat blijkbaar wel, als je zwart bent, ben je ineens een gevaar voor de samenleving.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam