Ga naar de inhoud

Theater Zuidplein zit met omstreden gastspreker in de maag

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton iets dat speelt in de stad. Deze week: hoe Theater Zuidplein een podium geeft aan Dr. Umar Johnson, die omstreden uitspraken doet over vrouwen en de LHBTIAQ+ gemeenschap.

illustratie met de tekst 'talk of the town'
beeld: Joep Brouwer

Zaterdag 2 september organiseert Stichting Beulah het ‘Congres ter viering van de internationale dag van mensen van Afrikaanse afkomst’ in Theater Zuidplein. Die dag gaan verschillende sprekers in op het Nederlandse slavernijverleden op de Caribische eilanden. Keynote spreker op het evenement is de omstreden Dr. Umar Johnson die bij andere culturele instellingen zoals het Bijlmer Parktheater, geen podium krijgt vanwege controversiële uitspraken. Waarom ontvangt Theater Zuidplein deze spreker wel?

Johnson staat bekend als Pan-Afrikaanse denker. Dat is een wereldwijde beweging die als doel heeft de banden tussen inheemsen en mensen uit de Afrikaanse diaspora te versterken. Bekende Pan-Afrikaanse denkers zijn Toussaint Louverture en Malcolm X. Het gedachtegoed van Johnson stuit veel mensen tegen de borst, zowel binnen als buiten de Pan-Afrikaanse gemeenschap. Zo stelt hij dat er in prekoloniale Afrikaanse gemeenschappen geen plek was voor homoseksualiteit, een standpunt dat meermaals feitelijk is weerlegd. Dr Umar noemt relaties tussen zwarte en witte mensen een vorm van zelfhaat. Over kinderen die voortkomen uit deze relaties, heeft hij niet veel goeds te zeggen. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Laat die enge man komen laat hem zijn haatdragende taal spuien

  Ieder weldenkend mans zal begrijpen
  wat voor een gevaar hij voor de samenleving van vandaag is!

 • Er zitten genoeg kamerleden in de tweede kamer die ergere haattaal spuien. Als je wit bent mag dat blijkbaar wel, als je zwart bent, ben je ineens een gevaar voor de samenleving.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam