Ga naar de inhoud

Burgerinitiatieven leiden tot ongelijkheid, vrezen Rotterdamse ambtenaren  — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Burgerparticipatie staat op de politieke agenda, zo ook in Rotterdam. Wie zijn die actieve burgers die initiatieven indienen? En welke afwegingen maakt de gemeente bij het steunen daarvan? Dit onderzocht socioloog Vivian Visser. “Ambtenaren hadden het idee dat de subsidie vooral gaat naar de mensen die het niet nodig hebben.”

Foto: Daphne van Drenth

Samen met je buren een festival organiseren, de straat afvalvrij maken of een buurttuin aanleggen: gemeenten juichen burgerinitiatieven steeds meer toe. Ook de gemeente Rotterdam heeft meerdere potjes voor dit soort ideeën. Wel weten vaak alleen hoogopgeleide, welvarende mensen deze potjes te vinden. “De ambtenaren die ik sprak zijn bang dat burgerinitiatieven de ongelijkheid tussen inwoners kunnen vergroten, omdat het meestal mensen uit de hogere sociaaleconomische klassen zijn die initiatieven indienen”, vertelt socioloog Vivian Visser. 

Buurtfestival en natuurspeeltuin

Visser is universitair docent Sociologie en Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Afgelopen zomer promoveerde ze met haar proefschrift ‘who is invited’, over hoe ambtenaren omgaan met aanvragen van burgers. Visser: “Ik onderzocht welke rol iemands sociale status speelt in de beslissingen van ambtenaren en bij de participatiebereidheid van burgers.” Daarvoor interviewde Visser negentien ambtenaren van de gemeente Rotterdam en sprak ze met buurtbewoners met een lage sociaaleconomische status.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam