Ga naar de inhoud

Burgerinitiatieven leiden tot ongelijkheid, vrezen Rotterdamse ambtenaren  — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Burgerparticipatie staat op de politieke agenda, zo ook in Rotterdam. Wie zijn die actieve burgers die initiatieven indienen? En welke afwegingen maakt de gemeente bij het steunen daarvan? Dit onderzocht socioloog Vivian Visser. “Ambtenaren hadden het idee dat de subsidie vooral gaat naar de mensen die het niet nodig hebben.”

Foto: Daphne van Drenth

Samen met je buren een festival organiseren, de straat afvalvrij maken of een buurttuin aanleggen: gemeenten juichen burgerinitiatieven steeds meer toe. Ook de gemeente Rotterdam heeft meerdere potjes voor dit soort ideeën. Wel weten vaak alleen hoogopgeleide, welvarende mensen deze potjes te vinden. “De ambtenaren die ik sprak zijn bang dat burgerinitiatieven de ongelijkheid tussen inwoners kunnen vergroten, omdat het meestal mensen uit de hogere sociaaleconomische klassen zijn die initiatieven indienen”, vertelt socioloog Vivian Visser. 

Buurtfestival en natuurspeeltuin

Visser is universitair docent Sociologie en Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Afgelopen zomer promoveerde ze met haar proefschrift ‘who is invited’, over hoe ambtenaren omgaan met aanvragen van burgers. Visser: “Ik onderzocht welke rol iemands sociale status speelt in de beslissingen van ambtenaren en bij de participatiebereidheid van burgers.” Daarvoor interviewde Visser negentien ambtenaren van de gemeente Rotterdam en sprak ze met buurtbewoners met een lage sociaaleconomische status.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Wat een goed onderzoek dit. Super interessant dat de gemeente overcompenseert voor de privileges van theoretisch opgeleiden. Beter dat, dan wéér mensen zoals ik die snappen hoe de systemen werken en daar alles uit weten te trekken. Nu nog de interesse en het vertrouwen wekken van de praktisch opgeleiden dat de gemeente er ook voor hen is.

 • Resume:
  Ambtenaren benaderen praktisch opgeleiden positief. Hoogopgeleiden hebben immers een voordeel, weten beter de weg.
  Het blijkt dat de ambtenarij zelf hoogopgeleid is. En dat laagopgeleiden zich niet gewaardeerd voelen e.d. en dat een diverser personeelsbeleid zou kunnen helpen. (En dat terwijl deze ambtenaren op een goede manier compenseren, zij het dat ze wat minder bevoogdend moeten zijn).
  En als laatste gaat het er nog een keer over dat lageropgeleiden zich niet gewaardeerd voelen en vaak nog nooit contact met de gemeente hebben gehad.

  Het stuk voelt als los zand met een interessant weetje.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures