Ga naar de inhoud

De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

Talk of the Town

Siebe Thissen sprak met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boijmans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

“Ik kreeg van Museum Boijmans Van Beuningen alle ruimte het Rotterdamse kunstenaarsleven en de rol van het museum tijdens de oorlogsjaren te onderzoeken”, zegt Sandra Smets, nippend aan een cappuccino in de bagelshop tegenover de bibliotheek. Museum Boijmans Van Beuningen is weliswaar nog altijd gesloten, maar het is te prijzen dat het bereid is de gifbeker van de Tweede Wereldoorlog tot op de laatste druppel leeg te drinken. 

Eerder speelde het museum een actieve rol in het onderzoek naar joodse roofkunst, liet ze een biografie verschijnen van Dirk Hannema – de ‘oorlogsdirecteur’ van het museum – en vandaag presenteert kunsthistoricus en NRC-journalist Sandra Smets in boekhandel Donner haar boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam