Ga naar de inhoud

De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

Talk of the Town

Siebe Thissen sprak met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boijmans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

“Ik kreeg van Museum Boijmans Van Beuningen alle ruimte het Rotterdamse kunstenaarsleven en de rol van het museum tijdens de oorlogsjaren te onderzoeken”, zegt Sandra Smets, nippend aan een cappuccino in de bagelshop tegenover de bibliotheek. Museum Boijmans Van Beuningen is weliswaar nog altijd gesloten, maar het is te prijzen dat het bereid is de gifbeker van de Tweede Wereldoorlog tot op de laatste druppel leeg te drinken. 

Eerder speelde het museum een actieve rol in het onderzoek naar joodse roofkunst, liet ze een biografie verschijnen van Dirk Hannema – de ‘oorlogsdirecteur’ van het museum – en vandaag presenteert kunsthistoricus en NRC-journalist Sandra Smets in boekhandel Donner haar boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam