Ga naar de inhoud

Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

Talk of the Town

De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen en toont een stevig staaltje Rotterdamse niet lullen maar poetsen-mentaliteit. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

Beeld: Joep Brouwer

Het is 30 graden als ik mezelf op 5 september naar de openingsavond van het Arab Film Festival in LantarenVenster sleep. Het is de openingsavond: de rode loper ligt uitgerold en de balie is versierd met kleden uit het Midden-Oosten.

Als ik zeg dat ik voor de openingsfilm Queens kom, krijg ik te horen dat die iets later zal beginnen. “Ik had niet anders verwacht”, zeg ik tegen mijn gezelschap dat volledig uit vrouwen van Marokkaanse komaf bestaat. Voor Marokkaanse begrippen zijn wij niet net op tijd, maar veel te vroeg.

We treffen een bevriende actrice en haar gezelschap. Met z’n vijven aan een tafeltje beginnen we het ritueel ‘Hoe zeggen jullie dat?’, een spel waarin Marokkanen elkaar vragen hoe ze iets zeggen in de inheemse taal van zijn of haar streek. Een spel waarbij ik me altijd een beetje buitengesloten voel, omdat mijn ouders dan wel uit de Hoge Atlas komen, maar met ons enkel Darija spraken. Het Tachelhit dat mijn ouders van hun ouders leerden, hebben ze nooit aan mij doorgegeven. Aan het tafeltje naast ons luistert een ouder wit stel zonder gêne met ons mee. Misschien ontdekken zij nu wel dat ‘de Marokkaan’ niet bestaat. En dat de talen die we spreken weinig met het Arabisch te maken hebben.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam