Ga naar de inhoud

Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

Talk of the Town

Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.” Een gesprek over verwondering, verbinding en Hamelinks carrière in de Rotterdamse cultuurscene.

beeld: Joep Brouwer

“Ik zag het totaal niet aankomen”, vertelt Hamelink lachend over het winnen van de Cultuurpenning, een gemeentelijke onderscheiding die bij de start van het culturele seizoen wordt uitgereikt aan iemand die een bijzondere prestatie leverde op cultureel gebied. “Ik ben er een beetje verlegen onder, maar ik voel me wel ontzettend gezien”, licht Hamelink toe op het volle terras van UEB West, tussen de eerste herfstbuien door.

Begrijpelijk, als je het juryrapport leest. Met zinnen als: “De winnaar van de Cultuurpenning 2023 is een meester in het ontwikkelen en produceren van festivalformules voor de gemeenschap”, “Hij leverde met zijn verfrissende werkwijze en jarenlange inspanningen een blijvende bijdrage aan een grotere zichtbaarheid van kunst en cultuur in Rotterdam en daarbuiten” en: “Een boegbeeld voor de sector waarop de stad trots mag zijn”, steekt de gemeente de loftrompet over Hamelink. “In mijn werk, en zeker in de muziek, is het altijd gáán”, gaat Hamelink verder. “Deze penning, deze prijs dwingt me echt even om stil te staan bij wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures