Ga naar de inhoud

Het blijft rommelen bij de WdKA: “Het onderwijs lijdt hieronder” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

Gebrek aan waardering, onduidelijkheid over contracten en het gevoel niet gehoord te worden door het management: het rommelt nog steeds op de Willem de Kooning Academie. Vers Beton sprak studenten en (oud-)medewerkers over hoe zij de sociale onveiligheid ervaren. “Waarom heeft niemand eerder ingegrepen?”

Illustratie: Elzeline Kooy

Een aangemeerde boot in de Wijnhaven zakt bijna onder de kade door het gewicht van de kunstacademiestudenten die op het dek hangen. Uit speakers klinkt zomerse elektronische muziek, blikken bier worden gul uitgedeeld. Een lichting studenten is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie (WdKA).

Binnen is hun werk te zien op de Graduation Show. Wie daar rondkijkt merkt dat er naast de feestelijke zomeravond meer broeit op de kunstacademie. Er hangen geïmproviseerde A4’tjes met alarmerende teksten over bezuinigingen, eindigend met het statement ‘educatie is geen business’. Op een grote banner staat:  ‘Graduation Show 2023: de nieuwe generatie kunstenaars, designers en onderwijzers’. Iemand kalkte eronder ‘zal geen goed onderwijs krijgen door bezuinigingen.’ Een dag later is de bijgeschreven tekst nog net zichtbaar onder de laag verf die het protest-statement moet verdoezelen. “Typerend voor hoe het management van de Willem de Kooning met kritiek omgaat”, lacht een medewerker gepijnigd.

Voor dit artikel sprak Vers Beton zes medewerkers, twee oud-medewerkers en vier studenten over hoe zij de werk- en leeromgeving op de Willem de Kooning Academie ervaren. Ook ontvingen we diverse e-mails en andere documenten. Alleen de twee oud-medewerkers wilden on the record hun verhaal doen. De huidige medewerkers gaven aan bang te zijn voor repercussies of dat hun werksituatie nog gecompliceerder wordt als ze zich publiekelijk negatief uitlaten. Niet iedere gesproken medewerker komt in dit artikel aan bod. In onze gesprekken noemen ze onafhankelijk van elkaar vergelijkbare situaties zoals die in het artikel staan. Geen enkele aantijging is slechts door één persoon gemaakt. 

Iedereen die wij spraken noemde de precaire arbeidsomstandigheden, slechte communicatie, het gebrek aan transparantie en een warrige organisatie als de grootste problemen. Dit is ook terug te lezen in het eerder genoemde rapport ‘Studentenwelzijn begint bij docentenwelzijn’, waarvoor anoniem met medewerkers is gesproken over de oorzaken van de sociale onveiligheid op de werkvloer. 

Enorm verloop

Het was een veelbewogen jaar voor de Willem de Kooning Academie. Begin maart verscheen er een rapport over de sociale veiligheid op de kunstacademie. Conclusie: er is geen sprake van discriminatie of seksueel overschrijdend gedrag, wel is er groot wantrouwen in het management. Reden voor directeur Jeroen Chabot om op te stappen. Dezelfde maand werden ook flinke bezuinigingen aangekondigd voor het onderwijzend personeel.

“Het is voorgekomen dat docenten een week voordat het nieuwe jaar begint horen of ze een nieuw contract krijgen,” vertelt Mischa, die niet met haar echte naam in het artikel wil, ook al heeft ze nu een vast contract. Ze begon in 2018 bij de WdKA met een tijdelijk contract van 0.2 fte. “Dat was al te weinig om mijn lessen goed voor te bereiden en te geven. Toen kreeg ik ineens een brief dat ik naar 0.18 fte zou gaan, zonder overleg. Mijn taken bleven hetzelfde, maar omdat er ergens een ander nummer in een Excelbestand was gezet, kreeg ik dat nieuwe aantal uren, was de uitleg.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Rappers, rockers, hooligans en een mannenkoor – een zinderende geschiedenis van het Zuiderpark

  • Kunst en Cultuur

  Wat hebben The Strokes, Wu-Tang Clan, The Cure, Ramones en The Smashing Pumpkins met elkaar gemeen? Allen speelden ze in het Zuiderpark. Dit stukje Rotterdam heeft enorme muzikale waarde, misschien wel meer dan mensen denken. Een voorpublicatie uit het boek ‘Rotterdam laat je horen!’

 • Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

  • Kunst en Cultuur

  Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures