Ga naar de inhoud

Het blijft rommelen bij de WdKA: “Het onderwijs lijdt hieronder” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

Gebrek aan waardering, onduidelijkheid over contracten en het gevoel niet gehoord te worden door het management: het rommelt nog steeds op de Willem de Kooning Academie. Vers Beton sprak studenten en (oud-)medewerkers over hoe zij de sociale onveiligheid ervaren. “Waarom heeft niemand eerder ingegrepen?”

Illustratie: Elzeline Kooy

Een aangemeerde boot in de Wijnhaven zakt bijna onder de kade door het gewicht van de kunstacademiestudenten die op het dek hangen. Uit speakers klinkt zomerse elektronische muziek, blikken bier worden gul uitgedeeld. Een lichting studenten is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie (WdKA).

Binnen is hun werk te zien op de Graduation Show. Wie daar rondkijkt merkt dat er naast de feestelijke zomeravond meer broeit op de kunstacademie. Er hangen geïmproviseerde A4’tjes met alarmerende teksten over bezuinigingen, eindigend met het statement ‘educatie is geen business’. Op een grote banner staat:  ‘Graduation Show 2023: de nieuwe generatie kunstenaars, designers en onderwijzers’. Iemand kalkte eronder ‘zal geen goed onderwijs krijgen door bezuinigingen.’ Een dag later is de bijgeschreven tekst nog net zichtbaar onder de laag verf die het protest-statement moet verdoezelen. “Typerend voor hoe het management van de Willem de Kooning met kritiek omgaat”, lacht een medewerker gepijnigd.

Voor dit artikel sprak Vers Beton zes medewerkers, twee oud-medewerkers en vier studenten over hoe zij de werk- en leeromgeving op de Willem de Kooning Academie ervaren. Ook ontvingen we diverse e-mails en andere documenten. Alleen de twee oud-medewerkers wilden on the record hun verhaal doen. De huidige medewerkers gaven aan bang te zijn voor repercussies of dat hun werksituatie nog gecompliceerder wordt als ze zich publiekelijk negatief uitlaten. Niet iedere gesproken medewerker komt in dit artikel aan bod. In onze gesprekken noemen ze onafhankelijk van elkaar vergelijkbare situaties zoals die in het artikel staan. Geen enkele aantijging is slechts door één persoon gemaakt. 

Iedereen die wij spraken noemde de precaire arbeidsomstandigheden, slechte communicatie, het gebrek aan transparantie en een warrige organisatie als de grootste problemen. Dit is ook terug te lezen in het eerder genoemde rapport ‘Studentenwelzijn begint bij docentenwelzijn’, waarvoor anoniem met medewerkers is gesproken over de oorzaken van de sociale onveiligheid op de werkvloer. 

Enorm verloop

Het was een veelbewogen jaar voor de Willem de Kooning Academie. Begin maart verscheen er een rapport over de sociale veiligheid op de kunstacademie. Conclusie: er is geen sprake van discriminatie of seksueel overschrijdend gedrag, wel is er groot wantrouwen in het management. Reden voor directeur Jeroen Chabot om op te stappen. Dezelfde maand werden ook flinke bezuinigingen aangekondigd voor het onderwijzend personeel.

“Het is voorgekomen dat docenten een week voordat het nieuwe jaar begint horen of ze een nieuw contract krijgen,” vertelt Mischa, die niet met haar echte naam in het artikel wil, ook al heeft ze nu een vast contract. Ze begon in 2018 bij de WdKA met een tijdelijk contract van 0.2 fte. “Dat was al te weinig om mijn lessen goed voor te bereiden en te geven. Toen kreeg ik ineens een brief dat ik naar 0.18 fte zou gaan, zonder overleg. Mijn taken bleven hetzelfde, maar omdat er ergens een ander nummer in een Excelbestand was gezet, kreeg ik dat nieuwe aantal uren, was de uitleg.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam