Ga naar de inhoud

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat: is de sky nog wel the limit?

Hoge torens vol kantoren en appartementen; rijzige wolkenkrabbers die een iconische skyline aftekenen langs het hemelgewelf: Rotterdam is dé hoogbouwstad van Nederland. Toch staat die hoogbouw de laatste tijd ter discussie, onder meer door stijgende bouwkosten en een groeiende kloof tussen arm en rijk. Ook tijdens het Hoogbouwdebat rees de vraag: hoe haalbaar is hoogbouw nog?

Foto: Fleur Beerthuis

“Ik sprak ooit een gepensioneerde Rotterdamse glazenwasser. Hij was zijn carrière begonnen met een gebouw van 30 meter. ‘Veel hoger zal het niet worden’, zei hij tegen zijn collega’s, om vlak voor zijn pensioen ramen te wassen op 120 meter hoogte. Inmiddels zitten we met de Zalmhaventoren op 215 meter.” Gemeentelijk stedenbouwkundige Emiel Arends heeft de lachers op zijn hand met deze anekdote. Als een van de sprekers deze avond schetst hij hoe Rotterdam de hoogbouwstad van vandaag is geworden. Arends: “Hoogbouw is een verhaal van innovatie. De gemeente leerde van elke toren die werd gebouwd en stelde door de jaren heen regels op om zo optimaal mogelijk te bouwen. Denk aan het windbestendig en brandveilig maken van de torens.”

Ego van de stad

Het is druk in Arminius, ruim 270 geïnteresseerden vullen de houten bankjes. Onder hen Patrick Bakker en Dirk Schennink, beiden werkzaam bij RTM XL, een platform voor stedelijke ontwikkeling. De foto’s van de imposante torens die Arends laat zien, zullen hen bevallen. Schennink: “Ik ben een voorstander van nieuwbouw en daarmee ook voor de bouw van torens. Toch kom je er niet met torens alleen; er moet een goede mix zijn.” Collega Bakker denkt dat hoogbouw zeker kan helpen bij verdichting: “Het is een goed middel, maar geen doel op zich.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Vanuit de gemeente wordt hoogbouw nu gezien als kers op de taart. Helaas zitten er nog 11 kersen in de pijplijn rond het Hofplein die een forse invloed hebben op de omgeving. Jammer dat deze kwestie niet scherper aan bod kwam in het debat.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam