Ga naar de inhoud

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat: is de sky nog wel the limit?

Hoge torens vol kantoren en appartementen; rijzige wolkenkrabbers die een iconische skyline aftekenen langs het hemelgewelf: Rotterdam is dé hoogbouwstad van Nederland. Toch staat die hoogbouw de laatste tijd ter discussie, onder meer door stijgende bouwkosten en een groeiende kloof tussen arm en rijk. Ook tijdens het Hoogbouwdebat rees de vraag: hoe haalbaar is hoogbouw nog?

Foto: Fleur Beerthuis

“Ik sprak ooit een gepensioneerde Rotterdamse glazenwasser. Hij was zijn carrière begonnen met een gebouw van 30 meter. ‘Veel hoger zal het niet worden’, zei hij tegen zijn collega’s, om vlak voor zijn pensioen ramen te wassen op 120 meter hoogte. Inmiddels zitten we met de Zalmhaventoren op 215 meter.” Gemeentelijk stedenbouwkundige Emiel Arends heeft de lachers op zijn hand met deze anekdote. Als een van de sprekers deze avond schetst hij hoe Rotterdam de hoogbouwstad van vandaag is geworden. Arends: “Hoogbouw is een verhaal van innovatie. De gemeente leerde van elke toren die werd gebouwd en stelde door de jaren heen regels op om zo optimaal mogelijk te bouwen. Denk aan het windbestendig en brandveilig maken van de torens.”

Ego van de stad

Het is druk in Arminius, ruim 270 geïnteresseerden vullen de houten bankjes. Onder hen Patrick Bakker en Dirk Schennink, beiden werkzaam bij RTM XL, een platform voor stedelijke ontwikkeling. De foto’s van de imposante torens die Arends laat zien, zullen hen bevallen. Schennink: “Ik ben een voorstander van nieuwbouw en daarmee ook voor de bouw van torens. Toch kom je er niet met torens alleen; er moet een goede mix zijn.” Collega Bakker denkt dat hoogbouw zeker kan helpen bij verdichting: “Het is een goed middel, maar geen doel op zich.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures