Ga naar de inhoud

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat: is de sky nog wel the limit?

Hoge torens vol kantoren en appartementen; rijzige wolkenkrabbers die een iconische skyline aftekenen langs het hemelgewelf: Rotterdam is dé hoogbouwstad van Nederland. Toch staat die hoogbouw de laatste tijd ter discussie, onder meer door stijgende bouwkosten en een groeiende kloof tussen arm en rijk. Ook tijdens het Hoogbouwdebat rees de vraag: hoe haalbaar is hoogbouw nog?

Foto: Fleur Beerthuis

“Ik sprak ooit een gepensioneerde Rotterdamse glazenwasser. Hij was zijn carrière begonnen met een gebouw van 30 meter. ‘Veel hoger zal het niet worden’, zei hij tegen zijn collega’s, om vlak voor zijn pensioen ramen te wassen op 120 meter hoogte. Inmiddels zitten we met de Zalmhaventoren op 215 meter.” Gemeentelijk stedenbouwkundige Emiel Arends heeft de lachers op zijn hand met deze anekdote. Als een van de sprekers deze avond schetst hij hoe Rotterdam de hoogbouwstad van vandaag is geworden. Arends: “Hoogbouw is een verhaal van innovatie. De gemeente leerde van elke toren die werd gebouwd en stelde door de jaren heen regels op om zo optimaal mogelijk te bouwen. Denk aan het windbestendig en brandveilig maken van de torens.”

Ego van de stad

Het is druk in Arminius, ruim 270 geïnteresseerden vullen de houten bankjes. Onder hen Patrick Bakker en Dirk Schennink, beiden werkzaam bij RTM XL, een platform voor stedelijke ontwikkeling. De foto’s van de imposante torens die Arends laat zien, zullen hen bevallen. Schennink: “Ik ben een voorstander van nieuwbouw en daarmee ook voor de bouw van torens. Toch kom je er niet met torens alleen; er moet een goede mix zijn.” Collega Bakker denkt dat hoogbouw zeker kan helpen bij verdichting: “Het is een goed middel, maar geen doel op zich.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe de gemeente met nieuw beleid weer grip op maatschappelijk vastgoed wil krijgen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente bezit te weinig maatschappelijk vastgoed om in de behoeften van een groeiende stad te voorzien en huurt daarom panden van particulieren. Door het beleid te wijzigen probeert Stadsontwikkeling meer grip op het vastgoed te krijgen. Dat gaat niet zonder horten of stoten.

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Bekijk alle vacatures