Ga naar de inhoud

Hoe de commerciële huurmarkt in Rotterdam zijn pijlen richtte op jongeren en verhoteliseerde

Onderzoek commerciële huurmarkt

Terwijl het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam de afgelopen tien jaar daalde, steeg het aantal commerciële huurwoningen explosief. Vaak gaat het om woningen in grote hotelachtige gebouwen, gericht op jongeren. Durfals, projectontwikkelaars, beleggers en buitenlandse investeerders maken grote klappers in deze miljoenenbusiness. Wie zijn die spelers op de commerciële huurmarkt?

Foto: Frank Hanswijk

Dit artikel in het kort

 • De afgelopen tien jaar werd bijna een kwart van de commerciële huurwoningen in Rotterdam gebouwd voor jongeren: expats, starters en (buitenlandse) studenten.
 • Van de grote woongebouwen met minimaal vijftig commerciële huurwoningen, richt zelfs bijna de helft zich op deze doelgroep. Vaak gaat het om leegstaande kantoren.
 • Daarmee vormen jongeren de grootste doelgroep in de groeiende markt voor de commerciële verhuur.
 • De Rotterdamse gemeente is blij met deze ontwikkeling en adviseerde zelfs een vastgoedondernemer over het aanvragen van vergunningen.
 • Met 883 woningen is de ‘Lee Towers’ nabij het Marconiplein het toonbeeld van deze trend.

“How can I help you?”, vraagt de callcentermedewerker van Holland2Stay. Net als de naam van het bedrijf is de website volledig Engelstalig en vol vlotte teksten over ‘ontzorgen’, opgesierd met foto’s van vrolijke jonge mensen: “Think of us as sidekicks to your Dutch adventures. We’re here to help you get wired.” of: “We’ve got your back”.

Holland2Stay is actief in 23 Nederlandse steden en beheert in Rotterdam 1.455 huurwoningen. Daar komen er begin 2024 nog eens 169 bij. Met deze aantallen is Holland2Stay een grote beheerder op de huurmarkt waarin veel verschillende en vaak relatief nieuwe partijen actief zijn. Wie zijn de motor achter deze groeimarkt en op welk type bewoners mikken zij?

Eindhovense vastgoedondernemers

Het succes van Holland2Stay is gelinkt aan twee vastgoedondernemers die elkaar kennen uit Eindhoven. Tom Bakkers, directeur van Bakkers | Hommen Waerdevast, is een van hen. In een van zijn Rotterdamse panden, een jaren ‘90-gebouw van spiegelglas midden in kantorenwijk Brainpark 1 vlakbij de campus van de Erasmus Universiteit, doet hij zijn strategie uit de doeken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam