Ga naar de inhoud

Hoe de commerciële huurmarkt in Rotterdam zijn pijlen richtte op jongeren en verhoteliseerde

Onderzoek commerciële huurmarkt

Terwijl het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam de afgelopen tien jaar daalde, steeg het aantal commerciële huurwoningen explosief. Vaak gaat het om woningen in grote hotelachtige gebouwen, gericht op jongeren. Durfals, projectontwikkelaars, beleggers en buitenlandse investeerders maken grote klappers in deze miljoenenbusiness. Wie zijn die spelers op de commerciële huurmarkt?

Foto: Frank Hanswijk

Dit artikel in het kort

 • De afgelopen tien jaar werd bijna een kwart van de commerciële huurwoningen in Rotterdam gebouwd voor jongeren: expats, starters en (buitenlandse) studenten.
 • Van de grote woongebouwen met minimaal vijftig commerciële huurwoningen, richt zelfs bijna de helft zich op deze doelgroep. Vaak gaat het om leegstaande kantoren.
 • Daarmee vormen jongeren de grootste doelgroep in de groeiende markt voor de commerciële verhuur.
 • De Rotterdamse gemeente is blij met deze ontwikkeling en adviseerde zelfs een vastgoedondernemer over het aanvragen van vergunningen.
 • Met 883 woningen is de ‘Lee Towers’ nabij het Marconiplein het toonbeeld van deze trend.

Vers Beton · Luisterartikel: Hoe de commerciële huurmarkt in Rotterdam verhoteliseerde

“How can I help you?”, vraagt de callcentermedewerker van Holland2Stay. Net als de naam van het bedrijf is de website volledig Engelstalig en vol vlotte teksten over ‘ontzorgen’, opgesierd met foto’s van vrolijke jonge mensen: “Think of us as sidekicks to your Dutch adventures. We’re here to help you get wired.” of: “We’ve got your back”.

Holland2Stay is actief in 23 Nederlandse steden en beheert in Rotterdam 1.455 huurwoningen. Daar komen er begin 2024 nog eens 169 bij. Met deze aantallen is Holland2Stay een grote beheerder op de huurmarkt waarin veel verschillende en vaak relatief nieuwe partijen actief zijn. Wie zijn de motor achter deze groeimarkt en op welk type bewoners mikken zij?

Eindhovense vastgoedondernemers

Het succes van Holland2Stay is gelinkt aan twee vastgoedondernemers die elkaar kennen uit Eindhoven. Tom Bakkers, directeur van Bakkers | Hommen Waerdevast, is een van hen. In een van zijn Rotterdamse panden, een jaren ‘90-gebouw van spiegelglas midden in kantorenwijk Brainpark 1 vlakbij de campus van de Erasmus Universiteit, doet hij zijn strategie uit de doeken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures