Ga naar de inhoud

Nieuwe hoogbouw als symbool voor de kloof tussen arm en rijk

Opinie

Hoe mooi onze skyline en torens ook zijn, zijn ze nog wel van álle Rotterdammers? Hoogbouw lijkt steeds meer een elitair verschijnsel, slechts bestemd voor de happy few. Eeva Liukku vraagt zich af: waar bouwen we nou een stad voor, de inwoners of het plaatje?

Foto: Ossip van Duivenbode

“Wonen hier ook ménsen?” – Ik zie het nog voor me, de vrouw stond op de Binnenrotte en wees naar de Statendam, de woontoren tegenover de Centrale Bibliotheek. Ze was voor het eerst in Rotterdam en ik had net een uur met haar door de stad gefietst als stadsgids. In mijn herinnering kwam ze uit Amersfoort, maar het kan ook Nieuwegein zijn geweest. “Jawel,” zei ik, “ik ben zelf ook opgegroeid in het centrum, in een flat met een klein balkonnetje.” Ze keek me vol medelijden aan. “En ik heb er ook niets aan overgehouden, hoor”, voegde ik eraan toe. 

De belofte van vooruitgang

Ik kon best genieten van deze situatie, als Rotterdammer. Heel Nederland woont het liefst aan pittoreske grachtjes of kneuterige jaren dertig wijken met een voor- én achtertuin. Wij wonen in naoorlogse flats met balkons en vinden dat de normaalste zaak ter wereld. Ik denk dat ik me er zelfs een beetje, ja, een béétje beter door voelde dan de gemiddelde Nederlander. Wij Rotterdammers, zo vond ik, wisten pas écht wat het betekent om in een grote moderne stad te wonen. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Hoogbouw, van meer dan 100/150 meter is duurder en maakt de logistieke problemen groter. In een in omvang en prijsklassen beperkte markt heeft het weinig zin. Integendeel. Het leidt bij handhaving van de grondprijs per m2 woning tot minder kwaliteit. Daarom zien de gelikte artist impressions er na realisatie ook minder fraai uit. De ‘super hoogbouw’ (van 250/350 meter, mondiaal gezien nog laag) is een doorgeslagen hobby van Stadsontwikkeling.

 • George geheel mee eens. Ik weet dat de Rotterdam skyline promotors zo heb ik ervaren hier geen adequaat antwoord op hebben. De Zalmhaventoren bewijst jouw stelling,

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures