Ga naar de inhoud

Nieuwe hoogbouw als symbool voor de kloof tussen arm en rijk

Opinie

Hoe mooi onze skyline en torens ook zijn, zijn ze nog wel van álle Rotterdammers? Hoogbouw lijkt steeds meer een elitair verschijnsel, slechts bestemd voor de happy few. Eeva Liukku vraagt zich af: waar bouwen we nou een stad voor, de inwoners of het plaatje?

Foto: Ossip van Duivenbode

“Wonen hier ook ménsen?” – Ik zie het nog voor me, de vrouw stond op de Binnenrotte en wees naar de Statendam, de woontoren tegenover de Centrale Bibliotheek. Ze was voor het eerst in Rotterdam en ik had net een uur met haar door de stad gefietst als stadsgids. In mijn herinnering kwam ze uit Amersfoort, maar het kan ook Nieuwegein zijn geweest. “Jawel,” zei ik, “ik ben zelf ook opgegroeid in het centrum, in een flat met een klein balkonnetje.” Ze keek me vol medelijden aan. “En ik heb er ook niets aan overgehouden, hoor”, voegde ik eraan toe. 

De belofte van vooruitgang

Ik kon best genieten van deze situatie, als Rotterdammer. Heel Nederland woont het liefst aan pittoreske grachtjes of kneuterige jaren dertig wijken met een voor- én achtertuin. Wij wonen in naoorlogse flats met balkons en vinden dat de normaalste zaak ter wereld. Ik denk dat ik me er zelfs een beetje, ja, een béétje beter door voelde dan de gemiddelde Nederlander. Wij Rotterdammers, zo vond ik, wisten pas écht wat het betekent om in een grote moderne stad te wonen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam