Ga naar de inhoud

De kafkaiaanse verdwijning van het Goethe Institut Rotterdam

Opinie

Directeur van het CBK Rotterdam Ove Lucas begrijpt niet waarom het opdoeken van het Goethe Institut Rotterdam haast onopgemerkt gebeurt. Hij vraagt zich af waarom vooral andere culturele instellingen zo gelaten zijn onder de sluiting, en roept op tot het voorkomen ervan.  

Illustratie: Lucia Lenders

“Rotterdam, Genua, Triest und Turin – alles wird geschlossen. Europa? Vergessen.” Op  6 oktober verschenen deze woorden van journalist Nils Minkmar in het Feuilleton van de Süddeutsche Zeitung. Het was een cri de coeur nadat het Goethe Institut een week eerder had besloten op korte termijn negen vestigingen te sluiten: Bordeaux, Genua, Lille, Osaka, Triëst, Turijn, Washington, Curitiba en het verbindingsbureau in Straatsburg. Maar er ontbreekt één naam in dit rijtje: Rotterdam!

Bezuinigingen

Het Algemeen Dagblad (AD) meldt op 29 september het onverwachte vertrek van het Goethe Institut uit Rotterdam. “Doodzonde…” en “…betreurenswaardig” noteert de krant, maar het begrip voor de bezuinigingen van het internationale instituut overheerst. Business as usual: door digitale taalcursussen zijn locaties overbodig en dus te duur geworden. Over de gevolgen voor het personeel kan nog niets worden losgelaten, de gesprekken met de medewerkers moeten nu beginnen, aldus het AD.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam