Ga naar de inhoud

Fouten herstellen we later wel: hoe de gemeente een dubieus algoritme losliet op Rotterdammers — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

Het was te mooi om waar te zijn: een algoritme om fraude in de bijstand op te sporen. Ondanks waarschuwingen bleef de gemeente er bijna vier jaar lang in geloven. Een handjevol ambtenaren, zich onvoldoende bewust van ethische risico’s, kon jarenlang ongestoord experimenteren met de data van kwetsbare mensen.

Illustratie van mensen die watertrappelen in een zwembad, terwijl er op de kant mannen in pak staan toe te kijken.
Beeld: Jaytee

Dit artikel in het kort: 

 • Ondanks waarschuwingen vanuit de wetenschap, koos Rotterdam in 2017 voor de ontwikkeling van een algoritme dat uitkeringsfraude moest opsporen.
 • De afdeling Onderzoek en Business Intelligence kon hier van 2018 tot 2021 ongestoord mee experimenteren in de praktijk.
 • Het college benadrukte steeds dat het ze niet om het opsporen van fraude ging maar om ‘onrechtmatigheden’. Uit interne documenten blijkt echter dat fraudeopsporing wél het oorspronkelijke doel was.
 • De gemeenteraad werd pas twee jaar na de start van het experiment ingelicht en trok pas in 2021 aan de bel.
 • Ook na de politieke beloftes voor verbetering, verscheen een evaluatie waaruit blijkt dat het algoritme vooral alleenstaande kwetsbare jonge moeders selecteerde. De adviseur handhaving beschouwde dit als positief teken.  
 • De huidige wethouder heeft het algoritme voorlopig gepauzeerd, maar gelooft nog steeds dat het de efficiëntste manier is om Rotterdammers in de bijstand voor heronderzoeken te selecteren.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat gebeurt er tijdens de zittingsdagen van het hoger beroep in de historische Klimaatzaak tegen…

  Datum:
 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam