Ga naar de inhoud

Geef dakloze mensen hun ruimte, ze maken Rotterdam een stukje mooier

Talk of the Town

Tijdens de manifestatie Recht op Rust werd aandacht gevraagd voor de groeiende dakloosheid in Rotterdam. Aanwezigen konden de nacht op het Stationsplein doorbrengen. Abe Minnema was er klaar voor, maar de slaapplekken raakten al snel bezet door mensen die ze écht nodig hadden. Er moesten zelfs extra veldbedden worden aangesleept. Zo vormde de manifestatie voor één nacht een oplossing voor het structurele gebrek aan onvoorwaardelijke nachtopvang in Rotterdam.

beeld: Joep Brouwer

Toen de bankjes van Rotterdam CS verdwenen, werd Rotterdam duidelijk wat dakloze mensen allang wisten: de gemeente ziet daklozen als het probleem, niet hun dakloosheid. Als je het Rotterdamse straatbeeld bekijkt, is een plek om ‘s avonds warm in slaap te vallen, je spullen veilig opgeborgen, met privacy en geen zorgen over of je de volgende dag mag terugkomen, kennelijk te veel gevraagd voor de gemeente. 

Koude overnachting

Op het Stationsplein organiseerden het Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) en de Pauluskerk donderdag 5 oktober Recht op rust, een kunstzinnige manifestatie. Geen protest, maar een positief geluid voor iedereen, met of zonder dak boven het hoofd. Iedereen die langskwam kreeg een kop thee of soep aangeboden, op veldbedden zaten mensen naast elkaar te eten. De manifestatie liet zien wat er ontstaat als je de zorgen van dakloze mensen een avond wegneemt: een gemeenschap waar creativiteit verbindt, in plaats van problemen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures