Ga naar de inhoud

In de wereld van fraudecontrole regeert nog altijd de mythische welfare queen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Uit ons onderzoek naar het Rotterdamse algoritme om bijstandsfraude op te sporen, bleek dat vooral jonge, alleenstaande moeders op de korrel werden genomen. Dat verbaast Sofia Ranchordas, hoogleraar Bestuursrecht aan de universiteit Tilburg, niet: “Ik dacht meteen: obvious.” Een interview. 

Foto: Aad Hoogendoorn

Wat dacht je toen je ons stuk las?

“Ik vond het een heel goed artikel. Dat vooral vrouwen werden geselecteerd voor controle, daarvan dacht ik meteen: obvious. Dat wist ik al. Ik heb in mijn onderzoeken over Nederland en andere landen nooit gezien dat mannen meer werden gecontroleerd op uitkeringsfraude.”

Waar ligt dat aan?

“Het is een hardnekkig idee dat vrouwen vaker fraude plegen dan mannen. De gedachte is: vrouwen hebben kinderen en daarom is (georganiseerde) misdaad te riskant. Fraude is iets wat zij wel kunnen doen, dat is makkelijker, want dat kan vanuit huis.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam