Ga naar de inhoud

“In het Maritiem Museum komen mijn beide identiteiten samen”

Talk of the Town

Tijdens een expositie over migratieverhalen van jonge makers, ervaart Loulou Drinkwaard voor het eerst hoe haar Surinaamse en Nederlandse cultuur samenkomen in het Maritiem Museum. Ze voelt zelfs even de tranen prikken bij een filmfragment van een oma die haar kleindochters haren kamt. “Dit is even wat anders dan miniaturen van VOC-schepen.” 

beeld: Joep Brouwer

Er leven twee culturen in mij; de Nederlandse en Surinaamse. Althans, dat zeggen mensen goedbedoelend: “Jij bent het allebei.” Alleen, vaak voel ik me geen van beiden, geen Nederlander en geen Surinamer. Tussen wal en schip. Koningin Máxima durfde eens te stellen dat de Nederlandse cultuur niet bestaat. De Surinaamse is daarentegen weer verbonden door de vele koloniale volksverhuizingen van verschillende culturen.

Thuiskomen

Als ik denk aan culturele verhevenheid, dan denk ik aan museale instellingen. Wat is de moeite waard om tentoon te stellen, wat is de waarde van historische voorwerpen, wanneer noemen wij iets kunst? Musea door heel Rotterdam zetten de toon door deze vragen te beantwoorden. Als ik een museum bezoek, kijk ik liever niet naar miniaturen van koloniale schepen of exposities over de “Gouden Eeuw”, die vooral verbloemen hoe de VOC complete volken heeft ontheemd. Het Maritiem Museum is voor mij geen instituut dat ik associeer met een gevoel van thuiskomen of verbondenheid. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures