Ga naar de inhoud

Luister naar de nieuwe podcast: Big Brother in de bijstand

Deel 1: Het heronderzoek

Bijna twintigduizend Rotterdammers in de bijstand werden van 2018-2021 opgeroepen voor een heronderzoek. Daarin werd gecontroleerd of zij nog recht hadden op een bijstandsuitkering. Ze moesten inzage geven in hun hele financiële administratie. Een inbreuk op hun privacy, zeggen de bijstandsontvangers in de podcast.

Bij een heronderzoek zijn er geen directe aanwijzingen dat er sprake is van fraude. Het is een controle om te kijken of er iets in de persoonlijke situatie is veranderd. Toch voelden de mensen die zo’n onderzoek kregen zich opgejaagd en geïntimideerd. In de podcast komen drie bijstandsgerechtigden aan het woord over hun afspraak op de Librijesteeg.

De drie werden geselecteerd omdat ze alleen wonen, in het kader van een zogenoemd ‘themaonderzoek’. Andere Rotterdammers werden uitgekozen door een algoritme of steekproefsgewijs uit de kaartenbak gevist. De ambtenaar die het heronderzoek uitvoerde, wist niet hoe de kandidaten waren geselecteerd.

Boodschappen voorgeschoten

In eerste instantie werd gekeken naar de bankafschriften van de laatste drie maanden. Daarnaast moesten de kandidaten alle identiteitsbewijzen, verzekeringspolissen en hun huurcontract laten zien. Sommige werden gedwongen ter plekke in te loggen bij hun bank. Een inbreuk op hun privacy, zeggen de geïnterviewden.

Luister hier een fragment van de podcast

Bij een van de vrouwen, Celina Rodriquez*, maakte de inkomensconsulent er een punt van dat ze haar zoon boodschappen had voorgeschoten die hij vervolgens had teruggestort op haar rekening. Ze kreeg een waarschuwing. Toen na afronding van het heronderzoek haar ex-man overleed en zij recht bleek te hebben op een weduwenpensioen, eiste de gemeente dat ze dit met terugwerkende kracht terugbetaalde – nog voordat het op haar rekening stond.

Kleine schendingen

“De emotionele en administratieve belasting van deze heronderzoeken is heftig”, vertelt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Hen deed onderzoek naar de tactieken die mensen in de bijstand gebruiken om zich te onttrekken aan de ‘datahonger’ van de gemeente.

“De bijstandsgerechtigden hebben het gevoel dat ze de opdringerige vragen van ambtenaren niet kunnen weigeren. Ze weten immers dat kleine schendingen van de Inlichtingenplicht grote gevolgen kunnen hebben”, zegt de onderzoeker.

Kersing benadrukt dat er sprake is van een ongelijke machtsverhouding tussen gemeente en bijstandsontvanger. “Daarbij wees de gemeente mensen in de bijstand direct op hun plichten.” “Wie kwetsbaar is en niet voor zichzelf kan opkomen, komt in de problemen”, vult Rodriguez aan. “Ben je niet in staat om voor jezelf op te komen, dan ga je echt het schip in.”

Luister hier deel 1 van de podcast van Sascha Meijer en Saskia Klaassen:

Vers Beton · Big Brother In De Bijstand – Het Heronderzoek

De naam van Celina Rodriguez is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. De echte naam is bekend bij de hoofdredactie. 

Dit is een productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton en is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures