Ga naar de inhoud

Na de gruwelijke gebeurtenissen huilt, praat en knuffelt Coolhaveneiland tussen papieren vergeet-me-nietjes

Reportage

Op donderdag 28 september belanden de buurtbewoners van het Heiman Dullaertplein in een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag diepe sporen trekt. Die middag worden Marlous en Romy, moeder en dochter, in hun huis doodgeschoten door buurman Fouad L. Hoe verwerkt de wijk deze moorden?

Foto: Florian Braakman

“Lief Romy, we zullen je missen en je zit bij je moeder en mijn moeder”, heeft een voormalig buurmeisje op de voordeur geplakt. Voor het huis van de omgekomen moeder Marlous (39) en dochter Romy (14) aan het Heiman Dullaertplein is het elke dag een komen en gaan. De groeiende bloemenzee, de knuffels, kaarsen, foto’s, tekeningen, kaarten en papieren vergeet-me-nietjes tekenen de schokgolf die door de buurt ging. Iedere ochtend verzamelt er een groep tieners, schoolgenoten van de Horeca Vakschool waar Romy lessen volgde, om stil naast elkaar te zitten en naar de bloemen en het huis te staren. Met pijn in het hart, om de omgekomen moeder en dochter, maar ook om de nabestaanden. Marlous had tenslotte nog drie andere kinderen. “Ik heb nu eigenlijk les”, legt een schoolgenoot uit, “maar ik mocht hier naartoe.”

Liefdevolle opvang

Geestelijk verzorger Wim Wiersma is paraat om mensen bij te staan. Op verzoek van de gemeente biedt hij iedere dag samen met de psychosociale hulpdienst een luisterend oor voor wie zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. “Ik heb al veel liefdevolle opvang gezien tussen de buurtbewoners”, zegt Wiersma. “Mensen ontmoeten en knuffelen elkaar bij de voordeur van Marlous. Ik zag twee vrouwen die elkaar vastpakten en vroegen: ‘Heb je goed geslapen vannacht? We zijn toch familie hè?’ Ze legden me uit dat ze hun buren als familie zien. ‘Het is belangrijk dat we op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen vasthouden’, zeiden ze. Dat raakte me.” 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam