Ga naar de inhoud

Na de gruwelijke gebeurtenissen huilt, praat en knuffelt Coolhaveneiland tussen papieren vergeet-me-nietjes

Reportage

Op donderdag 28 september belanden de buurtbewoners van het Heiman Dullaertplein in een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag diepe sporen trekt. Die middag worden Marlous en Romy, moeder en dochter, in hun huis doodgeschoten door buurman Fouad L. Hoe verwerkt de wijk deze moorden?

Foto: Florian Braakman

“Lief Romy, we zullen je missen en je zit bij je moeder en mijn moeder”, heeft een voormalig buurmeisje op de voordeur geplakt. Voor het huis van de omgekomen moeder Marlous (39) en dochter Romy (14) aan het Heiman Dullaertplein is het elke dag een komen en gaan. De groeiende bloemenzee, de knuffels, kaarsen, foto’s, tekeningen, kaarten en papieren vergeet-me-nietjes tekenen de schokgolf die door de buurt ging. Iedere ochtend verzamelt er een groep tieners, schoolgenoten van de Horeca Vakschool waar Romy lessen volgde, om stil naast elkaar te zitten en naar de bloemen en het huis te staren. Met pijn in het hart, om de omgekomen moeder en dochter, maar ook om de nabestaanden. Marlous had tenslotte nog drie andere kinderen. “Ik heb nu eigenlijk les”, legt een schoolgenoot uit, “maar ik mocht hier naartoe.”

Liefdevolle opvang

Geestelijk verzorger Wim Wiersma is paraat om mensen bij te staan. Op verzoek van de gemeente biedt hij iedere dag samen met de psychosociale hulpdienst een luisterend oor voor wie zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. “Ik heb al veel liefdevolle opvang gezien tussen de buurtbewoners”, zegt Wiersma. “Mensen ontmoeten en knuffelen elkaar bij de voordeur van Marlous. Ik zag twee vrouwen die elkaar vastpakten en vroegen: ‘Heb je goed geslapen vannacht? We zijn toch familie hè?’ Ze legden me uit dat ze hun buren als familie zien. ‘Het is belangrijk dat we op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen vasthouden’, zeiden ze. Dat raakte me.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures