Ga naar de inhoud

Onze verzwegen geschiedenis zit geworteld in de Rotterdamse eetcultuur

Talk of the Town

Rotterdammers genieten van de Surinaamse eetcultuur in hun stad. Maar kennen zij wel de oorsprong van deze diverse keuken, vraagt Sharyfah Bhageloe zich af. En wat weten wij eigenlijk over de vergeten Surinaamse geschiedenis?

beeld: Joep Brouwer

De Javaanse saoto soep, nasi of bami van Warung Mini, de hindoestaanse boterzachte roti’s van rotishop Roopram en de overheerlijke broodjes kip kerrie, pom of bakkeljauw (batjauw in Sranantongo, de Surinaamse taal) van eethuis Sranang zijn voor mij niet weg te denken uit het straatbeeld en de eetcultuur van Rotterdam. De Surinaamse keuken is zeer divers en, mede door de vele Surinaamse Rotterdammers, goed vertegenwoordigd in onze stad. Toch betwijfel ik of menig Rotterdammer weleens stilstaat bij de vraag hoe het komt dat deze populaire Zuid-Amerikaanse keuken enorm fusion is en naast Creoolse, voornamelijk Aziatische invloeden kent. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures