Ga naar de inhoud

Onze verzwegen geschiedenis zit geworteld in de Rotterdamse eetcultuur

Talk of the Town

Rotterdammers genieten van de Surinaamse eetcultuur in hun stad. Maar kennen zij wel de oorsprong van deze diverse keuken, vraagt Sharyfah Bhageloe zich af. En wat weten wij eigenlijk over de vergeten Surinaamse geschiedenis?

beeld: Joep Brouwer

De Javaanse saoto soep, nasi of bami van Warung Mini, de hindoestaanse boterzachte roti’s van rotishop Roopram en de overheerlijke broodjes kip kerrie, pom of bakkeljauw (batjauw in Sranantongo, de Surinaamse taal) van eethuis Sranang zijn voor mij niet weg te denken uit het straatbeeld en de eetcultuur van Rotterdam. De Surinaamse keuken is zeer divers en, mede door de vele Surinaamse Rotterdammers, goed vertegenwoordigd in onze stad. Toch betwijfel ik of menig Rotterdammer weleens stilstaat bij de vraag hoe het komt dat deze populaire Zuid-Amerikaanse keuken enorm fusion is en naast Creoolse, voornamelijk Aziatische invloeden kent. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Castle is een Amerikaans/Canadees duo dat zich bezig houdt met een fijn klinkende combinatie van doom en heavy metal.

    Venue: V11
    Datum:
  • EXTRA SPACE

    • Evenement

    Een literaire wandeling langs bruine cafés.

    Venue: Café de Schans
    Datum:
  • Het Lloydkwartier krijgt een unieke theatervoorstelling, gemaakt en gespeeld door de mensen die er wonen.

    Venue: Lloydkwartier, kop van de Lloydpier
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam