Ga naar de inhoud

Onze verzwegen geschiedenis zit geworteld in de Rotterdamse eetcultuur

Talk of the Town

Rotterdammers genieten van de Surinaamse eetcultuur in hun stad. Maar kennen zij wel de oorsprong van deze diverse keuken, vraagt Sharyfah Bhageloe zich af. En wat weten wij eigenlijk over de vergeten Surinaamse geschiedenis?

beeld: Joep Brouwer

De Javaanse saoto soep, nasi of bami van Warung Mini, de hindoestaanse boterzachte roti’s van rotishop Roopram en de overheerlijke broodjes kip kerrie, pom of bakkeljauw (batjauw in Sranantongo, de Surinaamse taal) van eethuis Sranang zijn voor mij niet weg te denken uit het straatbeeld en de eetcultuur van Rotterdam. De Surinaamse keuken is zeer divers en, mede door de vele Surinaamse Rotterdammers, goed vertegenwoordigd in onze stad. Toch betwijfel ik of menig Rotterdammer weleens stilstaat bij de vraag hoe het komt dat deze populaire Zuid-Amerikaanse keuken enorm fusion is en naast Creoolse, voornamelijk Aziatische invloeden kent. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures