Ga naar de inhoud

Rotterdam, make it happen: klein – kleiner – kleinst

Architectuurkritiek

Flexwoningen worden geframed als een vernieuwend woonconcept. Als tijdelijke woningen bieden ze soelaas voor urgent woningzoekenden, meestal in de sociale huursector. Hoe ziet flexwonen er concreet uit? Hoe klein woon je dan? En zijn flexwoningen écht een oplossing?

Foto: Willy Lamers

“Leuk, hé?! Kom je hier wonen?” Op een zonnige middag in augustus sta ik naar de eerste Rotterdamse flexwoningen te kijken. Het gebouw aan de Feijenoordse Persoonsdam is duidelijk nog niet af. Op sommige plekken ontbreekt de gevelbekleding: je ziet de ruwe zijwanden van de fabrieksmatig gebouwde modulen waaruit dit gebouw bestaat. 

De omliggende buurt is een collage van bouwsels uit de verschillende periodes sinds de aanleg van de Persoonshaven in 1901. Je ziet nog enkele gemetselde industriehallen met hun kopse kant direct aan het water, een sporthal en sobere wit-grijze woonblokken uit de jaren ‘80, ertussen veel straattegels en weinig groen. Speeltuin Feijenoordse Middenstip is omheind door een stevig hekwerk. Bij de Agnesschool heerst een vrolijke chaos, de lesuren op deze woensdagmiddag zitten er net op. In het havenbekken staat een gebouwtje van Clear Rivers, een organisatie die het oppervlaktewater ontdoet van drijvend plastic met afvalvangers. De enthousiaste meneer die me aanspreekt, blijkt geen buurtbewoner te zijn maar Norman van der Windt, initiatiefnemer van de flexwoningen in aanbouw. Ik krijg spontaan een rondleiding op de bouwplaats.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures