Ga naar de inhoud

Same shit, different night: de Rotterdamse nacht moet steeds haar oude jas aan

Talk of the Town

Nieuw is in Rotterdam vaak oud. Nieuwe appartementen in oude schoolgebouwen, nieuwe ‘culturele broedplaatsen’ in oude loodsen, nieuwe clubs in oude clubs. Oude wijn in nieuwe zakken, helemaal in de Rotterdamse nacht. Die moet noodgedwongen steeds weer haar oude jas aan. Same shit, different night, aldus Jonasz Dekkers. Maar hij wil dansen op echt nieuwe plekken, op onontgonnen terrein. Al is het maar voor even. 

beeld: Joep Brouwer

Als je nagaat dat Poing het oude Bar is, Mono in transitie zit naar iets nieuws, Perron sloot en weer opende en Now&Wow eerst een club was, toen een indoor festival en nu weer een club in het oude Factory010, dan is het wel duidelijk dat er van echte vernieuwing weinig sprake is in het Rotterdamse nachtleven. 

Na lange tijd geen nieuwe club te mogen verwelkomen, heeft Rotterdam er sinds kort maar liefst twee nieuwe bij. Goed nieuws, maar: in Rotterdam is nieuw niet nieuw. Het is eerder circulair: het nieuwe Club Sahara bevindt zich in de kelder van Annabel, waar een paar jaar geleden nog Transport zat. En het nieuwe Club Centraal zetelt in het pand dat recentelijk nog de Vibes was.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Mooi stuk en idd helemaal waar. Krankzinnig dat politici en city marketeers al jaren flirten met de mensen die hier de nachtcultuur moeten maken maar wat heeft het opgeleverd? Als ik kijk naar mezelf en hoe enthousiast ik was om iets moois neer te zetten voor de stad no matter what en wat daar nu van over is na 10 jaar aboutaleb en risico mijdende ambtenaren en opportunistische politici, zo zonde. Talent vloeit weg naar andere steden en een hele generatie talentvolle club eigenaren gooit de handdoek in de ring. Ik hoop zo erg dat de sluitingen van Poing, Weelde, Mono en Bit en idd t oplepelen en eeuwig heropenen van bestaande locaties laten zien dat er echt iets heel goed mis is in die manier waarop deze stad met nachtcultuur en de makers van nachtcultuur omgaat

 • Mooi stuk en idd helemaal waar. De sluitingen van zo n beetje alle vooruitstrevende podia voor nachtcultuur (Weelde, Poing, Bit, Mono) in n jaar tijd laten zien dat er echt iets goed mis is, wederom. En ja ik t is tekenend voor t gebrek aan mogelijkheden dat ondernemers niet verder komen dan t keer op keer noodgedwongen heruitvinden van bestaande locaties. Als ik kijk naar mezelf, na tien jaar BAR en Poing in het rechts conservatieve Rotterdam van Aboutaleb is er weinig meer over van mijn ooit tomeloze enthousiasme en liefde voor deze stad. Geen toeval dat ik nu in Schiedam en noord Frankrijk ben beland waar ik wel kan bouwen aan mooie projecten. Ik hoop dat Rotterdam de volgende generatie nachtcultuurmakers wel op waarde weet te schatten want deze makers kosten de stad nul euro en leveren in city marketing en aantrekken van jong talent meer op dan Ahoy en de Doelen bij elkaar

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures