Ga naar de inhoud

Twee jaar na de Woonopstand zijn de blauwe plekken verdwenen, de strijdlust niet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Duizenden mensen verzamelden zich zondag 17 oktober 2021 in het Afrikaanderpark. Wat een vreedzame demonstratie tegen het woonbeleid moest worden, eindigde in hardhandig politieoptreden. Gwen van Eijk en Mustapha Eaisaouiyen, mede-initiatiefnemers van het woonprotest, blikken terug én kijken vooruit. Met gemengde gevoelens. Welke kant beweegt het (Rotterdamse) woonbeleid nu op?

Foto: Geisje van der Linden

“Hier waren ‘de anarchisten’ – zo noemen ze zichzelf graag – de dag voor het protest begon, voor ons en de vele vrijwilligers aan het koken”, vertelt Mustapha Eaisaouiyen wijzend naar de keuken van het Gemaal op Zuid. “Op de dag van de demonstratie was Het Gemaal onze uitvalsbasis”, vult Gwen van Eijk aan. Eaisaouiyen: “We begonnen hier aan het eind van de ochtend met een briefing. ’s Avonds, na het debacle, kwamen we hier terug om samen een statement tegen het politiegeweld op te stellen.” 

Het begin van die protestdag, met verschillende sprekers in het Afrikaanderpark, was voor Eaisaouiyen een emotioneel moment. “Het was geweldig om te zien hoeveel mensen erop afkwamen.” De organisatie was al blij geweest als ze zo’n tweeduizend mensen op de been had gekregen. Maar na het Woonprotest in Amsterdam werd de verwachting van het aantal deelnemers flink naar boven bijgesteld. Volgens de autoriteiten moest de organisatie rekening houden met zo’n 10.000 bezoekers. “Het werd ineens zo giga,” vertelt Van Eijk, “we moesten opschalen en maakten een plan B, voor het geval het te druk zou worden. We hadden meer vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures