Ga naar de inhoud

Waarom je in Rotterdam nog steeds plastic flesjes zonder statiegeld kunt kopen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de kleine supermarkten én tussen het zwerfafval vind je in Rotterdam nog plastic flesjes zonder statiegeldlogo. Opvallend, want sinds 1 juli 2021 geldt in Nederland een statiegeldplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft, maar na twee jaar zijn er nog steeds overtreders. Hoe kan dat?

illustratie van een vrouw die bij een drankautomaat staat, terwijl een man met een hoed flesjes water aanbiedt die zijn verborgen in de binnenkant van zijn lange regenjas
Illustratie: Melcher Oosterman


“Kijk,” zegt een winkelier van Toko Bergweg, “overal statiegeld”. Trots legt hij een  map met facturen op de toonbank. Naast de reguliere prijs betaalt hij de wettelijk verplichte 15 cent  statiegeld per plastic flesje. Zijn winkel is een uitzondering. Bij het merendeel van de kleine supermarkten in en rondom het centrum van Rotterdam staan flesjes zonder statiegeld in de schappen. Dat hier sinds 1 juli 2021 een statiegeldplicht voor geldt, lijkt deze winkeliers niet te deren. Die verantwoordelijkheid schuiven ze af op de groothandel waar ze hun flesjes inkopen.

Plastic Soup Surfer

Om zwerfafval tegen te gaan wordt er sinds 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes geheven. Dat is mede te danken aan Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer die met zijn surfboard aandacht vraagt voor de grote hoeveelheid plastic afval in de Nederlandse wateren. In 2017 trekt hij bij de Tweede Kamer aan de bel en dient een motie in: verminder de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval binnen drie jaar met 90%, is zijn boodschap. Hoewel het woord ‘statiegeld’ niet in zijn motie voorkomt, ligt zo’n systeem voor de hand. Die conclusie trekt ook de organisatie die de overheid adviseert over oplossingen voor de zwerfafvalproblematiek, CE Delft: een statiegeldsysteem op blikjes en flesjes kan de hoeveelheid zwerfafval terugdringen met 70 tot 90%.

Er is alleen één bottleneck: in het Nederlandse systeem ligt de statiegeldplicht bij de producent of de importeur en niet iedereen daarvan voldoet aan die plicht. Om aan de statiegeldplicht te voldoen moet een importeur of producent de flesjes voorzien van een statiegeldlogo en barcode en zich aanmelden bij stichting Statiegeld Nederland, die op haar beurt de inname van de flesjes en de uitbetaling van het statiegeld regelt. Heft de importeur of producent geen statiegeld, dan komt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in beeld. Die spreekt degene aan op het ontduiken van statiegeld en kan zelfs een dwangsom opleggen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam