Ga naar de inhoud

Wat andere musea van het Depot kunnen leren

Minicollege

Afgelopen zomer bezocht cultuursocioloog Dorus Hoebink voor het eerst Depot Boijmans van Beuningen en hij was aangenaam verrast. Niet alleen door het indrukwekkende gebouw of de mooie collectie, maar vooral door de lessen die musea van het Depot kunnen leren. Een minicollege.

Foto: Sylvana Lansu

Vaak blijven allerlei nieuwe museologische inzichten in de wetenschappelijke literatuur nogal theoretisch, maar in het Depot krijgen ze handen en voeten. Daar valt veel van te leren. Ik hoop dat het hernieuwde Boijmans van Beuningen – of ieder ander kunstmuseum – deze waardevolle lessen van het Depot overneemt.

Les 1: Laat wat aan de verbeelding over

In het Depot zijn de kunstobjecten niet keurig gerangschikt in stille en overzichtelijke zalen. Het is een harrewar van trappen naar verschillende opslagplekken die je door een glazen wand kan bekijken. Ik stond voor een van die glazen wanden te kijken naar de afdeling Organische en niet-organische materialen, toen ik iemand achter me hoorde zeggen: “Och, Els kijk nu toch…dat buisstoeltje.” Ik draaide me om en zag een meneer verwonderd de ruimte achter de glaswand in staren. Ik zag zijn hoornen bril, zijn puntschoenen, ik zag Els en ik dacht bij mezelf: ‘Deze meneer heeft in zijn leven al heel wat buisstoeltjes gezien. En toch spreekt en kijkt hij hier met een verwondering die je in normale museumopstellingen maar zelden ziet. Hoe kan dat?’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures