Ga naar de inhoud

Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

Podcast

Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld, zegt onderzoeker Margot Kersing van de EUR. Luister nu naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

“Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Kersing deed begin dit jaar onderzoek naar het contact tussen bijstandsgerechtigden en de gemeente. Hen werd verrast door de stevige manier waarop de gemeente deze groep controleert. Met de bijstandswet of Participatiewet kunnen ambtenaren vragen om inzage in de financiële administratie van bijstandsgerechtigden. Terwijl op deze schaal persoonlijke data verzamelen van burgers, strikt genomen in strijd is met de privacywet.

Opdringerige vragen

De onderzoeker ontdekte dat bijstandsgerechtigden zich niet zomaar bij de datahonger van de gemeente neerleggen. Ze vertrouwen de overheid niet en proberen zich aan de opdringerige vragen van de controlerende ambtenaar te onttrekken. Bijvoorbeeld door alleen die informatie te geven die écht nodig is en steeds naar het waarom te vragen. Anderen schakelen hulptroepen in en nemen iemand mee die meer weet van bijstandsregels.

Luister hier een fragment van de podcast

OPEN Rotterdam · Big Brother in de Bijstand – Deel 2 – Gemeente Behandelt Bijstandsgerechtigden Als Dief Of Kleuter

Dat wantrouwen werd de afgelopen jaren nog eens gevoed doordat de rechter vaak de kant van de gemeente koos. Van de duizend bezwaarprocedures werd in 2019, 2020 en 2021 maar 15 procent toegewezen. Advocaat Nieuwstraten nam in het verleden veel bijstandszaken aan. Ze vindt dat de gemeente bijstandsgerechtigden niet voldoende informeerde over hun rechten en daarmee zelf de Inlichtingenplicht schond.

Er is een ongelijke machtsverhouding tussen gemeente en bijstandsontvanger

Overigens zijn lang niet alle ambtenaren blij met de datagerichte werkwijze bij het cluster Werk & Inkomen van de gemeente, ontdekte onderzoeker Kersing. Juist de medewerkers die graag wilden helpen, kwamen de afgelopen jaren in de knel.

Luister hier deel 2 van de podcast van Sascha Meijer en Saskia Klaassen:

Vers Beton · Big Brother In De Bijstand – Over dieven & kleuters

Deze podcast is een co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton en mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Bekijk ook

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures