Ga naar de inhoud

Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

Podcast

Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld, zegt onderzoeker Margot Kersing van de EUR. Luister nu naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

“Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Kersing deed begin dit jaar onderzoek naar het contact tussen bijstandsgerechtigden en de gemeente. Hen werd verrast door de stevige manier waarop de gemeente deze groep controleert. Met de bijstandswet of Participatiewet kunnen ambtenaren vragen om inzage in de financiële administratie van bijstandsgerechtigden. Terwijl op deze schaal persoonlijke data verzamelen van burgers, strikt genomen in strijd is met de privacywet.

Opdringerige vragen

De onderzoeker ontdekte dat bijstandsgerechtigden zich niet zomaar bij de datahonger van de gemeente neerleggen. Ze vertrouwen de overheid niet en proberen zich aan de opdringerige vragen van de controlerende ambtenaar te onttrekken. Bijvoorbeeld door alleen die informatie te geven die écht nodig is en steeds naar het waarom te vragen. Anderen schakelen hulptroepen in en nemen iemand mee die meer weet van bijstandsregels.

Luister hier een fragment van de podcast

OPEN Rotterdam · Big Brother in de Bijstand – Deel 2 – Gemeente Behandelt Bijstandsgerechtigden Als Dief Of Kleuter

Dat wantrouwen werd de afgelopen jaren nog eens gevoed doordat de rechter vaak de kant van de gemeente koos. Van de duizend bezwaarprocedures werd in 2019, 2020 en 2021 maar 15 procent toegewezen. Advocaat Nieuwstraten nam in het verleden veel bijstandszaken aan. Ze vindt dat de gemeente bijstandsgerechtigden niet voldoende informeerde over hun rechten en daarmee zelf de Inlichtingenplicht schond.

Er is een ongelijke machtsverhouding tussen gemeente en bijstandsontvanger

Overigens zijn lang niet alle ambtenaren blij met de datagerichte werkwijze bij het cluster Werk & Inkomen van de gemeente, ontdekte onderzoeker Kersing. Juist de medewerkers die graag wilden helpen, kwamen de afgelopen jaren in de knel.

Luister hier deel 2 van de podcast van Sascha Meijer en Saskia Klaassen:

Vers Beton · Big Brother In De Bijstand – Over dieven & kleuters

Deze podcast is een co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton en mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Bekijk ook

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures