Ga naar de inhoud

Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

Podcast

Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld, zegt onderzoeker Margot Kersing van de EUR. Luister nu naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

“Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Kersing deed begin dit jaar onderzoek naar het contact tussen bijstandsgerechtigden en de gemeente. Hen werd verrast door de stevige manier waarop de gemeente deze groep controleert. Met de bijstandswet of Participatiewet kunnen ambtenaren vragen om inzage in de financiële administratie van bijstandsgerechtigden. Terwijl op deze schaal persoonlijke data verzamelen van burgers, strikt genomen in strijd is met de privacywet.

Opdringerige vragen

De onderzoeker ontdekte dat bijstandsgerechtigden zich niet zomaar bij de datahonger van de gemeente neerleggen. Ze vertrouwen de overheid niet en proberen zich aan de opdringerige vragen van de controlerende ambtenaar te onttrekken. Bijvoorbeeld door alleen die informatie te geven die écht nodig is en steeds naar het waarom te vragen. Anderen schakelen hulptroepen in en nemen iemand mee die meer weet van bijstandsregels.

Luister hier een fragment van de podcast

OPEN Rotterdam · Big Brother in de Bijstand – Deel 2 – Gemeente Behandelt Bijstandsgerechtigden Als Dief Of Kleuter

Dat wantrouwen werd de afgelopen jaren nog eens gevoed doordat de rechter vaak de kant van de gemeente koos. Van de duizend bezwaarprocedures werd in 2019, 2020 en 2021 maar 15 procent toegewezen. Advocaat Nieuwstraten nam in het verleden veel bijstandszaken aan. Ze vindt dat de gemeente bijstandsgerechtigden niet voldoende informeerde over hun rechten en daarmee zelf de Inlichtingenplicht schond.

Er is een ongelijke machtsverhouding tussen gemeente en bijstandsontvanger

Overigens zijn lang niet alle ambtenaren blij met de datagerichte werkwijze bij het cluster Werk & Inkomen van de gemeente, ontdekte onderzoeker Kersing. Juist de medewerkers die graag wilden helpen, kwamen de afgelopen jaren in de knel.

Luister hier deel 2 van de podcast van Sascha Meijer en Saskia Klaassen:

Vers Beton · Big Brother In De Bijstand – Over dieven & kleuters

Deze podcast is een co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton en mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Bekijk ook

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures