Interview
Na een LinkedIn post over sociaal ondernemers die zorg goedkoper kunnen leveren, ontploft het platform: in één week 90.000 views en bijval alom. Er volgt een manifest. Volgens sociaal ondernemer Erik Sterk en de zijnen is het nu tijd voor daden: “Een hele groep laat van zich horen, maar raakt gedesillusioneerd omdat er niks met de voorstellen wordt gedaan.”

Naast directeur van de stadstuin Rotterdamse Munt, is Erik Sterk een van de initiatiefnemers van het manifest Uitdaging in de zorg, dat de gemeente oproept sociaal ondernemers te betrekken bij de inrichting van Zorg en welzijn in de stad. Sterk pleit voor nieuwe samenwerkingen tussen geïnstitutionaliseerde zorg en maatschappelijke initiatieven, om grote zorgvraagstukken aan te pakken.
Participatiesamenleving
“Mensen die bij grote organisaties in de zorg, het onderwijs of welzijn werkten, kwamen vast te zitten in het systeem. Als directeur van een grote zorginstelling dacht ik ook zo’n dertien jaar geleden: ‘Ik kan dit beter, ik ga het zelf doen.’ Ik was niet de enige. Actieve bewoners ontwikkelden zich tot sociaal ondernemers. Denk aan de Leeszaal West, het Verhalenhuis Belvédère, Buurtlab, Hotspot Hutspot, en ikzelf met Pluspunt en de Voedseltuin. Toen de koning in zijn Troonrede van 2013 het begrip ‘participatiesamenleving’ introduceerde, waren wij daar in Rotterdam allang mee bezig.”
“Tien jaar geleden was ik medeorganisator van een avond over sociaal ondernemerschap in Leeszaal West. De hele zaal zat vol. Mensen grepen de microfoon uit elkaars handen om te vertellen wat ze in de stad deden, over hoe zij de publieke zaak organiseerden. Het was echt een beweging. Toenmalig wethouder Korrie Louwes vond het geweldig. Ze zag dat zo’n actief maatschappelijk middenveld precies is wat de stad nodig heeft als aanvulling op de geïnstitutioneerde Zorg- en welzijnsinstellingen.”
Al één reactie — discussieer mee!
Erik, mooi interview. Met sociaal ondernemerschap wordt er bespaard en mensen krijgen de aandacht die verdienen en kunnen meedoen aan onze ingewikkelde snelle samenleving.