Ga naar de inhoud

De marktwerking in Zorg en welzijn houdt iedereen gevangen in een rigide systeem — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Na een LinkedIn post over sociaal ondernemers die zorg goedkoper kunnen leveren, ontploft het platform: in één week 90.000 views en bijval alom. Er volgt een manifest. Volgens sociaal ondernemer Erik Sterk en de zijnen is het nu tijd voor daden: “Een hele groep laat van zich horen, maar raakt gedesillusioneerd omdat er niks met de voorstellen wordt gedaan.”

Foto: Niek Hage


Naast directeur van de stadstuin Rotterdamse Munt, is Erik Sterk een van de initiatiefnemers van het manifest Uitdaging in de zorg, dat de gemeente oproept sociaal ondernemers te betrekken bij de inrichting van Zorg en welzijn in de stad. Sterk pleit voor nieuwe samenwerkingen tussen geïnstitutionaliseerde zorg en maatschappelijke initiatieven, om grote zorgvraagstukken aan te pakken.

Participatiesamenleving

“Mensen die bij grote organisaties in de zorg, het onderwijs of welzijn werkten, kwamen vast te zitten in het systeem. Als directeur van een grote zorginstelling dacht ik ook zo’n dertien jaar geleden: ‘Ik kan dit beter, ik ga het zelf doen.’ Ik was niet de enige. Actieve bewoners ontwikkelden zich tot sociaal ondernemers. Denk aan de Leeszaal West, het Verhalenhuis Belvédère, Buurtlab, Hotspot Hutspot, en ikzelf met Pluspunt en de Voedseltuin. Toen de koning in zijn Troonrede van 2013 het begrip ‘participatiesamenleving’ introduceerde, waren wij daar in Rotterdam allang mee bezig.”

“Tien jaar geleden was ik medeorganisator van een avond over sociaal ondernemerschap in Leeszaal West. De hele zaal zat vol. Mensen grepen de microfoon uit elkaars handen om te vertellen wat ze in de stad deden, over hoe zij de publieke zaak organiseerden. Het was echt een beweging. Toenmalig wethouder Korrie Louwes vond het geweldig. Ze zag dat zo’n actief maatschappelijk middenveld precies is wat de stad nodig heeft als aanvulling op de geïnstitutioneerde Zorg- en welzijnsinstellingen.” 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Erik, mooi interview. Met sociaal ondernemerschap wordt er bespaard en mensen krijgen de aandacht die verdienen en kunnen meedoen aan onze ingewikkelde snelle samenleving.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures