Ga naar de inhoud

De marktwerking in Zorg en welzijn houdt iedereen gevangen in een rigide systeem — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Na een LinkedIn post over sociaal ondernemers die zorg goedkoper kunnen leveren, ontploft het platform: in één week 90.000 views en bijval alom. Er volgt een manifest. Volgens sociaal ondernemer Erik Sterk en de zijnen is het nu tijd voor daden: “Een hele groep laat van zich horen, maar raakt gedesillusioneerd omdat er niks met de voorstellen wordt gedaan.”

Foto: Niek Hage


Naast directeur van de stadstuin Rotterdamse Munt, is Erik Sterk een van de initiatiefnemers van het manifest Uitdaging in de zorg, dat de gemeente oproept sociaal ondernemers te betrekken bij de inrichting van Zorg en welzijn in de stad. Sterk pleit voor nieuwe samenwerkingen tussen geïnstitutionaliseerde zorg en maatschappelijke initiatieven, om grote zorgvraagstukken aan te pakken.

Participatiesamenleving

“Mensen die bij grote organisaties in de zorg, het onderwijs of welzijn werkten, kwamen vast te zitten in het systeem. Als directeur van een grote zorginstelling dacht ik ook zo’n dertien jaar geleden: ‘Ik kan dit beter, ik ga het zelf doen.’ Ik was niet de enige. Actieve bewoners ontwikkelden zich tot sociaal ondernemers. Denk aan de Leeszaal West, het Verhalenhuis Belvédère, Buurtlab, Hotspot Hutspot, en ikzelf met Pluspunt en de Voedseltuin. Toen de koning in zijn Troonrede van 2013 het begrip ‘participatiesamenleving’ introduceerde, waren wij daar in Rotterdam allang mee bezig.”

“Tien jaar geleden was ik medeorganisator van een avond over sociaal ondernemerschap in Leeszaal West. De hele zaal zat vol. Mensen grepen de microfoon uit elkaars handen om te vertellen wat ze in de stad deden, over hoe zij de publieke zaak organiseerden. Het was echt een beweging. Toenmalig wethouder Korrie Louwes vond het geweldig. Ze zag dat zo’n actief maatschappelijk middenveld precies is wat de stad nodig heeft als aanvulling op de geïnstitutioneerde Zorg- en welzijnsinstellingen.” 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures