Ga naar de inhoud

Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

Architectuurkritiek

Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

Foto: Ossip van Duivenbode

Terwijl de verkoopbrochure van het Havenkwartier vooral gentrificatiegericht dweept met het rafelrandjeskarakter van Katendrecht als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown, liet architect Don Murphy van het Amsterdamse bureau VMX zich voornamelijk inspireren door Rotterdam in algemene zin: “Rotterdam is voor mij de haven en de bijbehorende industrie. Aan de waterkant reflecteert het gebouw de schaal van de fabrieken, de betonnen kolossen met de grote silo’s. De vormentaal van het Havenkwartier past helemaal bij een stad die van de grote gebaren is en niet van de kleine details.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Helemaal mee eens. Gemiste kans voor Katendrecht. Dit was meer iets voor aan het IJ in Amsterdam waar je braakliggend haventerrein gaat inrichten en niet in een dorpje als Katendrecht. Er is totaal geen blend met de directe omgeving. De architect Don gestudeerd in Amsterdam en London heeft naar mijn idee de plank misgeslagen. Ontwerp is niet verkeerd, maar past totaal niet. Bewoners rijden de parkeergarage in en kijken hoog over katendrecht heen en missen alles wat katendrecht zo leuk maakt en de bestaande bewoners leren nooit hun nieuwe buren kennen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures