Onderzoek commerciële huurmarkt
De stijgende huurprijzen in de commerciële sector maken van Rotterdam steeds meer een expatstad. Voor wie niet van plan is hier lang te blijven, kwam er de afgelopen tien jaar veel aanbod bij, onder de naam short stay. Waarom is de hotelachtige woning zo in opkomst en wat vindt de gemeente ervan?
Dit artikel in het kort
- Voor short stay bestaat geen vaste definitie, maar in Rotterdam gaat het doorgaans om woonruimte met een contract voor zes maanden.
- De markt voor short stay bestaat voornamelijk uit expats en internationale studenten.
- De huurprijzen van woonruimte met kortdurende contracten stijgen met meer dan 10% per jaar, vanwege de hoge doorloop van huurders
- De Tweede Kamer wil dat vaste huurcontracten weer de norm worden, op 14 november stemt de Eerste Kamer hierover.
Liever luisteren? Klik hier:
Op de site van de Erasmus Universiteit staat een waarschuwing: “There is an ongoing dramatic shortage of accommodation in the city. The effects are higher prices and unprecedented competition. You deserve to start the new academic year and your adventure abroad without the stress of possibly being homeless. So secure your student housing before arriving in Rotterdam.”
Voor verhuurders die werken met tijdelijke huurcontracten zijn internationale studenten een lucratieve doelgroep, wanhopig op zoek naar woonruimte voor hun buitenlandse studie-avontuur. Maar de meest lucratieve zijn de expats, want die zitten doorgaans niet zo krap bij kas. Vaak vergoedt de baas de kosten voor tijdelijke huisvesting en hoeven ze over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen , hoewel Pieter Omtzigt van NSC deze regeling wil afschaffen.
Nog geen reactie — begin de discussie!