Ga naar de inhoud

Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reportage

De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: van wie is de openbare ruimte?

Illustratie: Nina Fernande

Fietsend langs de oude ingang van Diergaarde Blijdorp, zingt het kenmerkende geluid van de ooievaars nog na in je hoofd. Na het afslaan op de Bentincklaan en het oversteken van de Statenweg volgt de Walenburgerweg, die al snel verandert in een woonstraat met winkeltjes en cafés; breed en krap tegelijk. Breed genoeg voor de auto, te krap voor een fietspad. Een hortende stroom scholieren steekt de kruisingen over. Hield je hier eerst je hart vast, de laatste tijd is dat minder. Sinds oktober vorig jaar is de Walenburgerweg een 30 kilometerweg door een “coproductie” van bewoners, gemeente en de Fietsersbond. Willem-Frederik Metzelaar, voorzitter van de Fietsersbond Rotterdam+Regio: “We leren onze kinderen blijkbaar liever dat ze moeten uitkijken: de auto is de norm. Dat is de omgekeerde wereld.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Een feestelijke openingsavond vol performances, installaties, films, muziek — en onverwachte ontmoetingen met afval, kunst en transformatie.

    Venue: Nieuwe Instituut
    Datum:
  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wil je bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik door slim gebruik van digitale systemen, data en technologie en door het uitvoeren van markt- en impactonderzoek?

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Bekijk alle vacatures