Ga naar de inhoud

Tijdelijkheid en onzekerheid legden de Keilewerf in de as: “Er was geen redden meer aan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

Eén vonkje en het is weg. Dat wisten ze allemaal. Brand was voor alle, veelal onverzekerde, ondernemers in de Keilewerf een reële angst, die afgelopen zomer werkelijkheid werd. Wiens verantwoordelijkheid was het om dat noodlot te voorkomen?

Illustratie: Conform Cox

Dit artikel in het kort:

  • Op 28 juni 2023 verwoest een grote brand het bekende Rotterdamse verzamelgebouw Keilewerf 1 in Merwe-Vierhaven. Bijna alle 47 ondernemers – kunstenaars en creatieve bedrijven – waren niet of onderverzekerd. 
  • Mede door het “organische ontstaan” van de Keilewerf was een verzekering lastig of duur in verhouding tot de lage huur. 
  • De gemeente Rotterdam verlengde het huurcontract steeds met één jaar. Alle verantwoordelijkheid voor onderhoud en brandveiligheid lag bij de huurders. Die voldeden aan de inspectie-eisen. 
  • Het was een risico, zo veel bedrijven op een klein oppervlak, met veel vrijheid om zelf hun plek te bouwen. Maar er was geen alternatief, zeggen de ondernemers. En omdat het contract steeds maar een jaar verlengd werd, was er geen ruimte voor investeringen. 
  • De gemeente erkent op papier de waarde van plaatsen als de Keilewerf. De ondernemers vinden het daarom tijd dat de stad definitieve plekken biedt, waarbij niet meer alle risico bij hen ligt. 
  • Bekijk ook de reportage over de Keilewerf van OPEN Rotterdam. 

De enorme zwarte rookwolk trekt recht over zijn huis in Delfshaven. Kunstenaar Sil Krol ziet hem direct als hij om halfacht opstaat en de balkondeur opendoet. “Het was een heel surrealistisch beeld, want het was ook stil. Nog geen sirenes. De brand was nog maar net begonnen.”

“Hé, dat is een beetje richting Keilewerf?”, vraagt zijn vriendin. Krol checkt snel een 112-meldingen app. ‘Brandmelding Keileweg’. Shit, denkt hij. “Ja.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Socioloog Floris Mosselman over gewelddadige jongeren: “Overschrijd je een morele grens, dan moet dat bestraft”

    • Samenleving en zorg

    Welke verschillen zijn er tussen Rotterdamse jongeren die geweld plegen en gewelddadige jongeren uit de Biblebelt? Socioloog Floris Mosselman deed er onderzoek naar. Een interview over de code van de straat en hoe we geweld onder jongeren kunnen oplossen. “In Rotterdam gaan ze van hulpverlener naar hulpverlener, waardoor adviezen en hulp niet echt aankomen.”

  • Hoe een heel gezin op straat belandde door een tas vol coke en een hardvochtige wet

    • Veiligheid

    Wanneer de politie bij een inval drugs in een huis vindt, sluit de burgemeester bijna altijd de woning. Een maatregel met grote gevolgen want álle bewoners raken hun huis kwijt, ook onschuldige partners en kinderen. Waarom houdt de burgemeester geen rekening met hun omstandigheden?

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Veiligheid

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam