Ga naar de inhoud

Tijdelijkheid en onzekerheid legden de Keilewerf in de as: “Er was geen redden meer aan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

Eén vonkje en het is weg. Dat wisten ze allemaal. Brand was voor alle, veelal onverzekerde, ondernemers in de Keilewerf een reële angst, die afgelopen zomer werkelijkheid werd. Wiens verantwoordelijkheid was het om dat noodlot te voorkomen?

Illustratie: Conform Cox

Dit artikel in het kort:

 • Op 28 juni 2023 verwoest een grote brand het bekende Rotterdamse verzamelgebouw Keilewerf 1 in Merwe-Vierhaven. Bijna alle 47 ondernemers – kunstenaars en creatieve bedrijven – waren niet of onderverzekerd. 
 • Mede door het “organische ontstaan” van de Keilewerf was een verzekering lastig of duur in verhouding tot de lage huur. 
 • De gemeente Rotterdam verlengde het huurcontract steeds met één jaar. Alle verantwoordelijkheid voor onderhoud en brandveiligheid lag bij de huurders. Die voldeden aan de inspectie-eisen. 
 • Het was een risico, zo veel bedrijven op een klein oppervlak, met veel vrijheid om zelf hun plek te bouwen. Maar er was geen alternatief, zeggen de ondernemers. En omdat het contract steeds maar een jaar verlengd werd, was er geen ruimte voor investeringen. 
 • De gemeente erkent op papier de waarde van plaatsen als de Keilewerf. De ondernemers vinden het daarom tijd dat de stad definitieve plekken biedt, waarbij niet meer alle risico bij hen ligt. 
 • Bekijk ook de reportage over de Keilewerf van OPEN Rotterdam. 

De enorme zwarte rookwolk trekt recht over zijn huis in Delfshaven. Kunstenaar Sil Krol ziet hem direct als hij om halfacht opstaat en de balkondeur opendoet. “Het was een heel surrealistisch beeld, want het was ook stil. Nog geen sirenes. De brand was nog maar net begonnen.”

“Hé, dat is een beetje richting Keilewerf?”, vraagt zijn vriendin. Krol checkt snel een 112-meldingen app. ‘Brandmelding Keileweg’. Shit, denkt hij. “Ja.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures