Ga naar de inhoud

Tijdelijkheid en onzekerheid legden de Keilewerf in de as: “Er was geen redden meer aan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

Eén vonkje en het is weg. Dat wisten ze allemaal. Brand was voor alle, veelal onverzekerde, ondernemers in de Keilewerf een reële angst, die afgelopen zomer werkelijkheid werd. Wiens verantwoordelijkheid was het om dat noodlot te voorkomen?

Illustratie: Conform Cox

Dit artikel in het kort:

 • Op 28 juni 2023 verwoest een grote brand het bekende Rotterdamse verzamelgebouw Keilewerf 1 in Merwe-Vierhaven. Bijna alle 47 ondernemers – kunstenaars en creatieve bedrijven – waren niet of onderverzekerd. 
 • Mede door het “organische ontstaan” van de Keilewerf was een verzekering lastig of duur in verhouding tot de lage huur. 
 • De gemeente Rotterdam verlengde het huurcontract steeds met één jaar. Alle verantwoordelijkheid voor onderhoud en brandveiligheid lag bij de huurders. Die voldeden aan de inspectie-eisen. 
 • Het was een risico, zo veel bedrijven op een klein oppervlak, met veel vrijheid om zelf hun plek te bouwen. Maar er was geen alternatief, zeggen de ondernemers. En omdat het contract steeds maar een jaar verlengd werd, was er geen ruimte voor investeringen. 
 • De gemeente erkent op papier de waarde van plaatsen als de Keilewerf. De ondernemers vinden het daarom tijd dat de stad definitieve plekken biedt, waarbij niet meer alle risico bij hen ligt. 
 • Bekijk ook de reportage over de Keilewerf van OPEN Rotterdam. 

De enorme zwarte rookwolk trekt recht over zijn huis in Delfshaven. Kunstenaar Sil Krol ziet hem direct als hij om halfacht opstaat en de balkondeur opendoet. “Het was een heel surrealistisch beeld, want het was ook stil. Nog geen sirenes. De brand was nog maar net begonnen.”

“Hé, dat is een beetje richting Keilewerf?”, vraagt zijn vriendin. Krol checkt snel een 112-meldingen app. ‘Brandmelding Keileweg’. Shit, denkt hij. “Ja.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het wegwerpleger van de georganiseerde misdaad wordt steeds jonger 

  • Veiligheid

  Vorig jaar verviervoudigde het explosievengeweld in Rotterdam. De explosievenleggers zijn vaak jong. De roep om een harde aanpak is luid. Symptoombestrijding, vindt criminoloog Yarin Eski. “Beschouw deze jongeren als kindsoldaten die hulp nodig hebben in plaats van straf.”

 • “Je voelde de luchtdruk, je hoorde de ramen trillen in de sponningen”

  • Veiligheid

  Vlak voor de explosie aan de Schammenkamp ontving de politie meldingen van een acetongeur. Ze ging kijken, de brandweer kwam meten, maar ze troffen niets aan. Een week later voltrok zich een ramp: drie doden en een wijk die op haar grondvesten schudde.

 • Wonen in de buurt van de geweldsincidenten

  • Veiligheid

  Columnist Marco Martens woont sinds enkele nieuwsberichten weer op het Zuid van de geweldsincidenten: “De…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures