Reconstructie
Eén vonkje en het is weg. Dat wisten ze allemaal. Brand was voor alle, veelal onverzekerde, ondernemers in de Keilewerf een reële angst, die afgelopen zomer werkelijkheid werd. Wiens verantwoordelijkheid was het om dat noodlot te voorkomen?
Dit artikel in het kort:
- Op 28 juni 2023 verwoest een grote brand het bekende Rotterdamse verzamelgebouw Keilewerf 1 in Merwe-Vierhaven. Bijna alle 47 ondernemers – kunstenaars en creatieve bedrijven – waren niet of onderverzekerd.
- Mede door het “organische ontstaan” van de Keilewerf was een verzekering lastig of duur in verhouding tot de lage huur.
- De gemeente Rotterdam verlengde het huurcontract steeds met één jaar. Alle verantwoordelijkheid voor onderhoud en brandveiligheid lag bij de huurders. Die voldeden aan de inspectie-eisen.
- Het was een risico, zo veel bedrijven op een klein oppervlak, met veel vrijheid om zelf hun plek te bouwen. Maar er was geen alternatief, zeggen de ondernemers. En omdat het contract steeds maar een jaar verlengd werd, was er geen ruimte voor investeringen.
- De gemeente erkent op papier de waarde van plaatsen als de Keilewerf. De ondernemers vinden het daarom tijd dat de stad definitieve plekken biedt, waarbij niet meer alle risico bij hen ligt.
- Bekijk ook de reportage over de Keilewerf van OPEN Rotterdam.
De enorme zwarte rookwolk trekt recht over zijn huis in Delfshaven. Kunstenaar Sil Krol ziet hem direct als hij om halfacht opstaat en de balkondeur opendoet. “Het was een heel surrealistisch beeld, want het was ook stil. Nog geen sirenes. De brand was nog maar net begonnen.”
“Hé, dat is een beetje richting Keilewerf?”, vraagt zijn vriendin. Krol checkt snel een 112-meldingen app. ‘Brandmelding Keileweg’. Shit, denkt hij. “Ja.”
Nog geen reactie — begin de discussie!