Ga naar de inhoud

Vrienden die je ghosten, uitkijken in de metro, je naamplaatje van de deur halen: Joodse Rotterdammers zijn bezorgd

Talk of the Town

Het aantal antisemitische incidenten steeg sinds oktober met  818%, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ook in Rotterdam zijn de spanningen door de oorlog in Gaza te voelen. Siebe Thissen sprak hierover met twee Joodse Rotterdammers.

beeld: Joep Brouwer

De oorlog tussen Hamas en Israël veroorzaakt ook spanningen in onze stad. Op 26 oktober vroegen Leefbaar Rotterdam en de VVD het stadsbestuur om “een krachtig signaal” met betrekking tot de groeiende “gevoelens van onveiligheid” onder het Joodse volksdeel in de Rotterdamse samenleving.

Aanleiding was de verplaatsing van de presentatie van het Rotterdams Jaarboekje, waarin een aantal artikelen verschijnt over Joodse cultuur in onze stad. Die presentatie zou op 8 november plaatsvinden in de orthodoxe synagoge aan het A.B.N. Davidsplein. Op verzoek van het historisch genootschap Roterodamum – met het Stadsarchief de uitgever van het Jaarboekje – werd echter besloten de presentatie te verplaatsen naar het Schielandshuis. “Wij vinden het afschuwelijk en totaal onaanvaardbaar dat een boekpresentatie in een synagoge anno 2023 te risicovol is geworden”, schrijven de raadsleden.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam