Ga naar de inhoud

Vrienden die je ghosten, uitkijken in de metro, je naamplaatje van de deur halen: Joodse Rotterdammers zijn bezorgd

Talk of the Town

Het aantal antisemitische incidenten steeg sinds oktober met  818%, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ook in Rotterdam zijn de spanningen door de oorlog in Gaza te voelen. Siebe Thissen sprak hierover met twee Joodse Rotterdammers.

beeld: Joep Brouwer

De oorlog tussen Hamas en Israël veroorzaakt ook spanningen in onze stad. Op 26 oktober vroegen Leefbaar Rotterdam en de VVD het stadsbestuur om “een krachtig signaal” met betrekking tot de groeiende “gevoelens van onveiligheid” onder het Joodse volksdeel in de Rotterdamse samenleving.

Aanleiding was de verplaatsing van de presentatie van het Rotterdams Jaarboekje, waarin een aantal artikelen verschijnt over Joodse cultuur in onze stad. Die presentatie zou op 8 november plaatsvinden in de orthodoxe synagoge aan het A.B.N. Davidsplein. Op verzoek van het historisch genootschap Roterodamum – met het Stadsarchief de uitgever van het Jaarboekje – werd echter besloten de presentatie te verplaatsen naar het Schielandshuis. “Wij vinden het afschuwelijk en totaal onaanvaardbaar dat een boekpresentatie in een synagoge anno 2023 te risicovol is geworden”, schrijven de raadsleden.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures