Ga naar de inhoud

Vrienden die je ghosten, uitkijken in de metro, je naamplaatje van de deur halen: Joodse Rotterdammers zijn bezorgd

Talk of the Town

Het aantal antisemitische incidenten steeg sinds oktober met  818%, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ook in Rotterdam zijn de spanningen door de oorlog in Gaza te voelen. Siebe Thissen sprak hierover met twee Joodse Rotterdammers.

beeld: Joep Brouwer

De oorlog tussen Hamas en Israël veroorzaakt ook spanningen in onze stad. Op 26 oktober vroegen Leefbaar Rotterdam en de VVD het stadsbestuur om “een krachtig signaal” met betrekking tot de groeiende “gevoelens van onveiligheid” onder het Joodse volksdeel in de Rotterdamse samenleving.

Aanleiding was de verplaatsing van de presentatie van het Rotterdams Jaarboekje, waarin een aantal artikelen verschijnt over Joodse cultuur in onze stad. Die presentatie zou op 8 november plaatsvinden in de orthodoxe synagoge aan het A.B.N. Davidsplein. Op verzoek van het historisch genootschap Roterodamum – met het Stadsarchief de uitgever van het Jaarboekje – werd echter besloten de presentatie te verplaatsen naar het Schielandshuis. “Wij vinden het afschuwelijk en totaal onaanvaardbaar dat een boekpresentatie in een synagoge anno 2023 te risicovol is geworden”, schrijven de raadsleden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures