Ga naar de inhoud

Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

Onderzoeksjournalistiek

Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, maandenlang een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende. 

Foto: Frank Hanswijk


Dit artikel in het kort

 • Door de schaarste op de woningmarkt en lange wachtlijsten voor sociale huur, zijn veel woningzoekenden aangewezen op een commerciële huurwoning.
 • Verhuurders werken met woonconcepten met allerhande services waar huurders lang niet altijd voor kiezen, maar ze zijn wel verplicht eraan mee te betalen.
 • Deze nieuwe woongebouwen vertonen na oplevering ook vaak nog gebreken.
 • Omdat huurders vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen ontstaat er onbegrip, zeker bij huurders met een tijdelijk contract.
 • Sommige huurders schakelen een advocaat in waarna een juridisch gevecht volgt.

De chique hoofdingang van rijksmonument West507 ligt aan een groen, vernieuwd speelplein aan de Westzeedijk. Het statige pand van rode baksteen werd in 1909 als kantoorgebouw gebouwd voor de firma Stokvis en Zonen en kreeg later de naam ‘Oceaanhuis’. Drie jaar geleden transformeerde Mei Architecten het tot woongebouw met op het dak een extra woonlaag. Achter de enorme vensters liggen verdiepingen van bijna 5 meter hoog. Een atrium met open dak zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw.

Het pand telt 183 woningen en de Amsterdamse investeerder Rockfield Real Estate die West507 beheert en verhuurt, raakt ze zonder moeite kwijt. Laatst meldden zich maar liefst vijftig geïnteresseerden voor een vrijgekomen woning. Dat zijn voornamelijk jongeren tot 34 jaar, een doelgroep waar veel verhuurders zich in de commerciële huurmarkt op richten. Edvard van Luijn is commercieel directeur van Rockfield Real Estate, dat in amper tien jaar uitgroeide tot een speler van formaat op de commerciële woningmarkt: “Wij zorgen dat jongeren een woning krijgen in de grote steden. We hebben momenteel circa vijfduizend tevreden huurders.” Maar die indruk krijg ik niet, na gesprekken met drie huurders van West507.

Door de immense druk op de woningmarkt zijn huurders sterk afhankelijk van hun verhuurder en durven ze vaak niet te klagen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Architect Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam