Ga naar de inhoud

Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

Onderzoeksjournalistiek

Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, maandenlang een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende. 

Foto: Frank Hanswijk


Dit artikel in het kort

  • Door de schaarste op de woningmarkt en lange wachtlijsten voor sociale huur, zijn veel woningzoekenden aangewezen op een commerciële huurwoning.
  • Verhuurders werken met woonconcepten met allerhande services waar huurders lang niet altijd voor kiezen, maar ze zijn wel verplicht eraan mee te betalen.
  • Deze nieuwe woongebouwen vertonen na oplevering ook vaak nog gebreken.
  • Omdat huurders vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen ontstaat er onbegrip, zeker bij huurders met een tijdelijk contract.
  • Sommige huurders schakelen een advocaat in waarna een juridisch gevecht volgt.

De chique hoofdingang van rijksmonument West507 ligt aan een groen, vernieuwd speelplein aan de Westzeedijk. Het statige pand van rode baksteen werd in 1909 als kantoorgebouw gebouwd voor de firma Stokvis en Zonen en kreeg later de naam ‘Oceaanhuis’. Drie jaar geleden transformeerde Mei Architecten het tot woongebouw met op het dak een extra woonlaag. Achter de enorme vensters liggen verdiepingen van bijna 5 meter hoog. Een atrium met open dak zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw.

Het pand telt 183 woningen en de Amsterdamse investeerder Rockfield Real Estate die West507 beheert en verhuurt, raakt ze zonder moeite kwijt. Laatst meldden zich maar liefst vijftig geïnteresseerden voor een vrijgekomen woning. Dat zijn voornamelijk jongeren tot 34 jaar, een doelgroep waar veel verhuurders zich in de commerciële huurmarkt op richten. Edvard van Luijn is commercieel directeur van Rockfield Real Estate, dat in amper tien jaar uitgroeide tot een speler van formaat op de commerciële woningmarkt: “Wij zorgen dat jongeren een woning krijgen in de grote steden. We hebben momenteel circa vijfduizend tevreden huurders.” Maar die indruk krijg ik niet, na gesprekken met drie huurders van West507.

Door de immense druk op de woningmarkt zijn huurders sterk afhankelijk van hun verhuurder en durven ze vaak niet te klagen

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • De Westersingel is ten prooi gevallen aan vijandige architectuur

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De beeldenroute langs de Westersingel was één van de meest gastvrije buitenruimtes van Rotterdam. Was, want recent zijn de banken langs de kade voorzien van ‘dividers’. Doel: het dakloze mensen onmogelijk maken om even te rusten. Maar Rotterdam is toch een stad voor iedereen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures