Ga naar de inhoud

De markt staat aan het roer bij de bouwplannen in de Oostflank

Onderzoek

Om de enorme schaarste op de woningmarkt te lijf te gaan wil de gemeente de komende jaren meer commerciële huurwoningen laten verrijzen. Vooral in de Oostflank, tussen Alexander en Zuidplein, moet veel gebouwd worden. Vers Beton sprak met de ontwikkelaar die de gemeente aan de hand neemt op een centrale locatie in de Oostflank.

Foto: Frank Hanswijk

Dit verhaal in het kort:

– Bij grootschalige woningbouwplannen in de Oostflank legt de afdeling Stadsontwikkeling het initiatief bij bouwers en beleggers.

– Hiermee maakt de gemeente zich afhankelijk van beleggers die pas gaan bouwen als ze zeker zijn van het rendement op hun investering.

– Woningcorporaties bouwen óók betaalbare woningen, maar dat wordt een stuk moeilijker als de gemeente in 2024 de grondprijs voor de bouw van sociale huurwoningen verhoogt.

– De prijzen van middenhuur – rond de €1.000 euro per maand – zijn niet gereguleerd. Een wetswijziging in juli 2024 kan daar verandering in brengen. Om de woningbouw niet stil te laten vallen, delen overheden financiële steuntjes in de rug uit aan marktpartijen.

De ‘Oostflank’ is een ambtelijke term voor een verzameling woningbouwplannen. Het gebied loopt van Rotterdam-Alexander tot Zuidplein: van A tot Z, zoals het eerst heette. Er moeten op termijn 30.000 woningen komen. Er is haast met de bouw van de eerste 18.800 woningen, maar voor de rest is een grote verschuifoperatie nodig waarin volkstuinverenigingen en sportclubs plaats moeten maken voor woningen.

Op Brainpark, een verouderd kantorenpark tussen de A16, de Erasmus Universiteit en metrostation Kralingse Zoom, zijn alle voorbereidingen voor de bouw al getroffen. De plek wordt omgedoopt tot het Max Euwekwartier en een aantal kantoren gaat binnenkort tegen de vlakte. De gemeente is hiervoor sterk afhankelijk van ontwikkelaars en beleggers.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Architect Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam