Ga naar de inhoud

Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergrond

Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

Illustratie: Maxim de Gilder

Het grasveld aan het Heemraadsplein wordt onderbroken door een meterslang zwart hek dat als afscheiding dient tussen de wijk en een festival dat wordt opgebouwd. Afgelopen festivalzomer aanschouwde bewoner Léon van Geest deze situatie vol verbazing. “De wijk keek een week lang tegen een zwarte muur aan. Toen het festival werd afgebouwd, stond er een dag later alweer een nieuw festival met hekken”, vertelt Van Geest nippend aan een kop koffie. 

Hij ergerde zich aan het volgens hem ‘gesloten karakter’ van het festival en besloot zijn gedachten te delen op LinkedIn. “Als een evenement tussen dichte hekken staat en geen relatie aangaat met de wijk, wat is dan nog de meerwaarde van een centrale locatie waar veel mensen wonen?’’, schreef hij. Inmiddels heeft zijn post meer dan honderd reacties en vele reposts opgeleverd. “De discussie leeft in de stad en veel mensen herkennen het”, licht Van Geest toe.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam