Achtergrond
De bewoners die sinds 1980 hun atelier- en woonruimte hebben op het Quarantaineterrein bij Heijplaat maken zich grote zorgen over de plannen van ontwikkelaar BOEi. Ze vrezen dat niet alleen hun plek verdwijnt, maar ook het unieke historische en culturele karakter verloren gaat.
Tussen de Waalhaven en de Eemhaven, omgeven door havenbedrijven, containers, kranen en af en aanrijdende vrachtwagens, ligt een groene oase. Een parkachtige omgeving, waarin bakstenen jaren-dertig paviljoens staan, op twintig minuten lopen van Tuindorp Heijplaat. Aan de waterkant ligt een van de laatste natuurlijke strandjes in de Nieuwe Maas. Het Quarantaineterrein.
Het werd gebouwd tussen 1930 en 1933 om scheepslui met besmettelijke ziekten te isoleren. Maar mede door de uitvinding van de penicilline bleek dat al bij de ingebruikname in 1935 een achterhaald idee. De gebouwen werden in de loop der jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, maar stonden in de naoorlogse jaren vooral leeg. Rond 1980 kwam daar verandering in, toen de gebouwen gekraakt werden door een groep kunstenaars, studenten van het conservatorium en de kunstacademie, die er ateliers en woonruimtes van maakten. Sindsdien hebben die gebruikers zich hard ingezet voor deze plek en het als een soort dorpje van Asterix weten te verdedigen. Momenteel kent het terrein 10 bewoners en gebruikers, maar er zijn meer mensen die gebruikmaken van de atelierruimtes.
Al 2 reacties — discussieer mee!
De volgende opmerking van Boei is pertinent onwaar: “In een schriftelijke reactie laat Sylvia Pijnenborg, directeur van BOEi, weten dat de brieven wel zijn aangeboden. “Maar als de gebruikers er niet zijn, kunnen ze opgehaald worden bij een ophaalpunt in de omgeving. Als dat niet gebeurt worden de brieven uiteindelijk weer teruggestuurd aan BOEi. Wij hebben de brieven echter eveneens per mail gestuurd. Ze zijn dus door de gebruikers ontvangen.””
Ik heb het bij mijn buren gecheckt: niemand heeft een brief in de brievenbus gekregen dat ze een brief konden afhalen. Niemand heeft een e-mail ontvangen met de brief. De buren hebben naar aanleiding van een e-mail van mij, met de vraag of ze ook een dergelijke brief hadden ontvangen, contact met Boei opgenomen om te vragen of zij ook een dergelijke brief hadden moeten ontvangen. Één buurman ontving de brief 11 dagen na de dagtekening van de brief, zodat er van de onterecht eenzijdig gestelde termijn van Boei, nog 10 dagen overbleven om te reageren. En dat na maar 3 verzoeken om de brief te sturenl.
Boei schroomt niet om onwaarheden te verkondigen. Maar dat zijn we al gewend.
Schrijnend verhaal, helaas niets nieuws onder de zon.
Onze Vader die in de hemelen zijt, redt ons van de projectontwikkelaars…..
W.