Ga naar de inhoud

Kunstenaars Quarantaineterrein dreigen na ruim veertig jaar hun plek kwijt te raken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergrond

De bewoners die sinds 1980 hun atelier- en woonruimte hebben op het Quarantaineterrein bij Heijplaat maken zich grote zorgen over de plannen van ontwikkelaar BOEi. Ze vrezen dat niet alleen hun plek verdwijnt, maar ook het unieke historische en culturele karakter verloren gaat.

Foto: Frank Hanswijk

Tussen de Waalhaven en de Eemhaven, omgeven door havenbedrijven, containers, kranen en af en aanrijdende vrachtwagens, ligt een groene oase. Een parkachtige omgeving, waarin bakstenen jaren-dertig paviljoens staan, op twintig minuten lopen van Tuindorp Heijplaat. Aan de waterkant ligt een van de laatste natuurlijke strandjes in de Nieuwe Maas. Het Quarantaineterrein. 

Het werd gebouwd tussen 1930 en 1933 om scheepslui met besmettelijke ziekten te isoleren. Maar mede door de uitvinding van de penicilline bleek dat al bij de ingebruikname in 1935 een achterhaald idee. De gebouwen werden in de loop der jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, maar stonden in de naoorlogse jaren vooral leeg. Rond 1980 kwam daar verandering in, toen de gebouwen gekraakt werden door een groep kunstenaars, studenten van het conservatorium en de kunstacademie, die er ateliers en woonruimtes van maakten. Sindsdien hebben die gebruikers zich hard ingezet voor deze plek en het als een soort dorpje van Asterix weten te verdedigen. Momenteel kent het terrein 10 bewoners en gebruikers, maar er zijn meer mensen die gebruikmaken van de atelierruimtes.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • De volgende opmerking van Boei is pertinent onwaar: “In een schriftelijke reactie laat Sylvia Pijnenborg, directeur van BOEi, weten dat de brieven wel zijn aangeboden. “Maar als de gebruikers er niet zijn, kunnen ze opgehaald worden bij een ophaalpunt in de omgeving. Als dat niet gebeurt worden de brieven uiteindelijk weer teruggestuurd aan BOEi. Wij hebben de brieven echter eveneens per mail gestuurd. Ze zijn dus door de gebruikers ontvangen.””

  Ik heb het bij mijn buren gecheckt: niemand heeft een brief in de brievenbus gekregen dat ze een brief konden afhalen. Niemand heeft een e-mail ontvangen met de brief. De buren hebben naar aanleiding van een e-mail van mij, met de vraag of ze ook een dergelijke brief hadden ontvangen, contact met Boei opgenomen om te vragen of zij ook een dergelijke brief hadden moeten ontvangen. Één buurman ontving de brief 11 dagen na de dagtekening van de brief, zodat er van de onterecht eenzijdig gestelde termijn van Boei, nog 10 dagen overbleven om te reageren. En dat na maar 3 verzoeken om de brief te sturenl.

  Boei schroomt niet om onwaarheden te verkondigen. Maar dat zijn we al gewend.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures