Ga naar de inhoud

Onbegrip én sympathie voor XR-havenblokkade: “Er moeten ook mensen werken hè!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.


Reportage

Extinction Rebellion blokkeerde op vrijdag 8 december een aantal belangrijke toegangswegen naar de Rotterdamse haven. De demonstranten eisten maatregelen om de klimaat- en gezondheidsschade van de haven te beperken. Het leidde tot frustratie bij havenmedewerkers en chauffeurs, maar er was ook wederzijds begrip. 

Foto: Salih Kiliç

Tegen het decor van de in mist gehulde Vopak-terminals en met het langsrazende verkeer van de A15 op de achtergrond, rennen de demonstranten van Extinction Rebellion (XR) om half twee ’s middags de rotonde bij de Saarweg op. Eerder die ochtend blokkeerden ze het naastgelegen kruispunt met de Moezelweg, nu breiden ze de blokkade uit. Dwars over de weg vouwen ze hun spandoeken uit. Een paar auto’s kunnen nog keren en rijden over het gras naar de andere weghelft, maar dan is de blokkade een feit.

“Ik begreep niet precies wat ze deden,” zegt Igor, een Oekraïense vrachtwagenchauffeur, in gebrekkig Engels terwijl hij vanuit zijn vrachtwagen de demonstranten aanschouwt. “Maar het is een goed idee. De hele wereld probeert heel veel geld te verdienen en denkt niet aan de toekomst en het klimaat.” Hij denkt even na. “Maar Rotterdam is wel de mainport van Europa. Nederland verdient er ook geld aan en er werken hier veel mensen. Sommige mensen willen geld verdienen, andere een schone planeet. Ik weet niet wat we moeten doen.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam