Ga naar de inhoud

Betekeniseconoom Kees Klomp zwaait af: “Het huidige economieonderwijs is een rechtse hobby” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Jaarlijks stoomt Hogeschool Rotterdam tienduizenden studenten klaar voor het zakenleven. Het maakt het dé plek om te werken aan een nieuwe economie, volgens afzwaaiend lector Betekeniseconomie Kees Klomp. “Studenten worden nu nog gebrainwasht door materieel welvaartsdenken, maar juist die manier van denken sloopt de aarde voor toekomstige generaties.”

Foto: Hilde Speet

“Ik maak me grote zorgen. We gaan richting 3 graden opwarming. Als dat doorzet, krijgen we te maken met extreme gevolgen. Sommige scenario’s voorspellen een zeespiegelstijging van 7 meter voor het eind van deze eeuw. Rotterdam bestaat dan niet meer”, vertelt Kees Klomp ernstig. “Deze existentiële crisis is de realiteit waar studenten na hun opleiding in terechtkomen. Het komt niet per se goed. Daar moeten we hen op voorbereiden en ik ben trots dat we dit doen op de Hogeschool Rotterdam.”

Verwoestend systeem

Klomps onderzoeksfunctie werd drie jaar geleden speciaal voor hem opgezet. “Als eerste hogeschool in Nederland erkende Hogeschool Rotterdam dat het huidige economisch systeem verwoestend is. Klimaatverandering, instorting van biodiversiteit, welvaartsongelijkheid, politieke polarisatie, een toename van depressies en burn-outs; allemaal symptomen die laten zien dat wat we nu doen, niet werkt. Sterker nog, hogescholen leren studenten onderdeel te zijn van het probleem, in plaats van de oplossing.” Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam concludeerde dat het economieonderwijs op de schop moest en vroeg Klomp deze taak van bijna mythische omvang op zich te nemen. Hij accepteerde. Klomp: “Ik ben een activist. Ik wil iets veranderen. Voor mijn kinderen, voor toekomstige generaties. Dat kan vanuit die positie op de hogeschool.”

“Lesgeven moet midden in de samenleving gebeuren. Nu gaat het vooral over kennisoverdracht, maar iemands persoonlijke verhaal veranderen gaat over identiteitsvorming. Klimaatverandering is hier een goed voorbeeld van. Ik kan in een uur de feiten van klimaatverandering vertellen, maar dat heeft geen enkel effect op of je er iets aan gaat doen. Daarvoor moet je de problematiek eerst echt ervaren.” Hoe doe je dat? “Ga bijvoorbeeld met studenten naar een demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion. Niet om mee te doen, maar om met de mensen daar in gesprek te gaan.”

Eigenlijk is economie boterzachte sociale wetenschap. Het is super ideologisch

“Sommige mensen vinden een activist in het onderwijs ongemakkelijk. Kritiek uit die hoek bestempelt mijn werk – waarschijnlijk terecht – als een ‘linkse hobby’. Daarover kan ik in gesprek, maar alleen als we ook hardop zeggen dat het huidige economieonderwijs een rechtse hobby is. We leren op school economie aan de hand van wiskundige formules en berekeningen, als een soort knetterharde natuurwetenschap. Maar eigenlijk is het boterzachte sociale wetenschap. Het is super ideologisch.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Er vallen honderdduizenden klimaatdoden door de Rotterdamse oliehandel

    • Haven

    Ondanks internationale klimaatafspraken willen Rotterdamse raffinaderijen tot minstens 2050 aanzienlijke hoeveelheden fossiele brandstoffen blijven maken uit aardolie. Deze geplande productie kan leiden tot honderdduizenden klimaatdoden, blijkt uit niet eerder gemaakte berekeningen van Vers Beton. Hoe gaat onze stad de geschiedenisboeken in?

  • Het plan ‘Ruim baan voor Rotterdam’ is geen bierviltjeswerk

    • Politiek

    Rotterdam The Hague Airport kan worden opgedoekt. Economen berekenden dat het Nederland veel meer oplevert om de grond van de luchthaven te gebruiken voor een woonwijk met veel ruimte voor water en groen. Het ontwerpplan ligt al klaar. Teun van den Ende dook erin.

  • Greenwashing: je kunt niet vroeg genoeg beginnen, dachten ze bij Rotterdam The Hague Airport

    • Economie en ondernemerschap

    Liepen er op 12 november nog 85.000 mensen mee met de Klimaatmars, drie dagen later gooit Rotterdam The Hague Airport op Kinderburendag onbekommerd haar hangar open voor de generatie die écht de gevolgen van de klimaatcrisis gaat voelen. Astrid Standhardt was erbij. 

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures